Αντιπροσωπεία της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας στον Πατριάρχη Γεωργίας

του Κώστα Ονισένκο

Αντιπροσωπεία της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας μετέβη στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Γεωργίας Ηλία Β’, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στα άτομα της αποστολής -επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος- ήταν και ο “πρωτοδιάκονος” ολιγάρχης, πολυεκατομμυριούχος και υποστηρικτής της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία Βαντίμ Νοβίτσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, “την ώρα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε αδερφική και ζεστή ατμόσφαιρα, ο Μητροπολίτης Αντώνιος ενημέρωσε τον Πατριάρχη της Γεωργίας για την πραγματική κατάσταση στην ουκρανική ορθοδοξία.

Συζητήθηκαν οι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στην Ουκρανική (σ.σ. την εν Ουκρανία Ρωσική) και την Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ξεχωριστά η συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον τοποτηρητή του θρόνου της Γεωργιανής Εκκλησίας Μητροπολίτη Σίο. Ο Σίο, όπως αναφέρουν πηγές στη Γεωργία, είναι το άτομο που διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, συνάντηση με τον Γεωργιανό Πατριάρχη είχε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ντενίς Σμιγκάλ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η συνάντηση έφερε πιο κοντά την Εκκλησία της Γεωργίας στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν και το γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και στάθηκε αφορμή για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας την Δευτέρα.