Αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου για την καταστροφή του Καθεδρικού της Μεταμορφώσεως στην Οδησσό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Καθεδρικό της Μεταμορφώσεως στην Οδησσό, ο οποίος έχει καταστραφεί ύστερα από χτύπημα ρωσικού πυραύλου.

Η καταστροφή του πιο σημαντικού ναού της Οδησσού δείχνει για ακόμη μία φορά τις τραγικές συνέπειες του πολέμου που διεξάγεται από τη Ρωσία εναντίον τις Ουκρανίας, ο οποίος όχι μόνο αφαιρεί και καταστρέφει ζωές αθώων ανθρώπων αλλά καταστρέφει και πολύ σημαντικά μνημεία και κτίρια.

“Ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το Ιερό – καταστράφηκε ολοσχερώς και ολόκληρη η δομή του κτιρίου υπέστη ζημιές”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο ουκρανός πρόεδρος.

“Εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες κι αρχιτεκτόνισσες εργάζονται, για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αποκατάστασης του ναού”, προσθέτει, λέγοντας ότι ευτυχώς “η ιερή εικόνα της Παναγίας Κασπερόφσκα έχει σωθεί”.

Διαβάστε την ανάρτηση του ουκρανού προέδρου μεταφρασμένη στα Ελληνικά και δείτε παρακάτω το βίντεο που γυρίστηκε εντός του καθεδρικού:

“(Ιδού) Οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου στην Οδησσό. Καταστροφή του καθεδρικού της Μεταμορφώσεως, της μεγαλύτερης ορθόδοξης εκκλησίας στην Οδησσό και μιας από τις πιο πολύτιμες εκκλησίες στην Ουκρανία.

Ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το Ιερό – καταστράφηκε ολοσχερώς και ολόκληρη η δομή του κτιρίου υπέστη ζημιές.

Εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες κι αρχιτεκτόνισσες εργάζονται, για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αποκατάστασης του ναού. Είμαι ευγνώμων στους εταίρους μας στην Ευρώπη για την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η ιερή εικόνα της Παναγίας Κασπερόφσκα έχει σωθεί και η καρδιά της εκκλησίας παραμένει ως εκ τούτου ζωντανή.”