Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και την εγχώρια ηγεσία για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις προκάλεσε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα.

Η Ρωσία συνέλαβε 11 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τέσσερις ύποπτους που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, σε σχέση με την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 143 άνθρωποι σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα.

Σαρλ Μισέλ: «Καταδικάζω τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα»

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καταδικάζω τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Η απώλεια αθώων ζωών οπουδήποτε είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και τα συλλυπητήριά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτηση του στο «Χ».

I condemn the horrific terrorist attack in Moscow.

Loss of innocent lives anywhere is a human tragedy and my condolences are with the victims and their families.

— Charles Michel (@CharlesMichel) March 23, 2024

Καταδίκη του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ

Tην καταδίκη της για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα «εναντίον αμάχων», «την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος», εξέφρασε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής περιόδου» σημείωσε.

I strongly condemn the terrorist attack against civilians in the Crocus City Hall in Moscow claimed by the Islamic State.

My thoughts are with the victims and their families during this tragic time.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 23, 2024

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια επίθεση που διαπράχθηκε χθες το βράδυ έξω από τη Μόσχα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», επισημαίνει ότι «η τρομοκρατία έβαλε ξανά στο στόχαστρο ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σταθερά ενωμένη ενάντια στη μάστιγα της τρομοκρατίας».

I condemn in the strongest terms the heinous attack perpetrated outside Moscow last night.

Terrorism has targeted again defenceless people.

The international community must remain firmly united against the scourge of terrorism.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 23, 2024

Ο καγκελάριος Σολτς «καταδικάζει την τρομερή τρομοκρατική επίθεση» – Ο βρετανός ΥΠΕΞ Κάμερον καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο τη φονική τρομοκρατική επίθεση»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε σήμερα «την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων θεατών σε συναυλία στη Μόσχα», που στοίχισε τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ρωσικών αρχών.

«Σκεφτόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Σολτς σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Wir verurteilen den schrecklichen Terrorangriff auf unschuldige Konzertbesucher in Moskau. Unsere Gedanken sind mit den Angehörigen der Opfer und allen Verletzten.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) March 23, 2024

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε επίσης τη «δειλή και απάνθρωπη τρομοκρατία, όπου κι αν βρίσκεται», δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.

«Αθώοι άνθρωποι που ήθελαν απλώς να πάνε σε μια ροκ συναυλία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Είμαστε με όλη την καρδιά μας με τους κατοίκους της Ρωσίας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους», και ζήτησε «να ριφθεί γρήγορα φως στο πλαίσιο» αυτής της επίθεσης.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο «τη φονική τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε κοντά στη Μόσχα.

«Η Βρετανία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την φονική τρομοκρατική επίθεση», σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του επίσης στην πλατφόρμα X.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια (…) στις οικογένειες των πολλών θυμάτων. Τίποτε δεν δικαιολογεί μια τέτοια πράξη βίας», πρόσθεσε.

The UK condemns in the strongest terms the deadly terrorist attack at the Crocus City Hall near Moscow.

We offer our heartfelt condolences and express our deepest sympathy to the families of the many victims.

Nothing can ever justify such horrific violence.

— David Cameron (@David_Cameron) March 23, 2024

Η Γαλλία καταγγέλλει «ειδεχθείς πράξεις», σε μια πρώτη αντίδραση για την επίθεση στη Μόσχα

Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

«Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό».

Με δήλωσή της η Κατ. Σακελλαροπούλου καταδικάζει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της καταδικάζει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα σημειώνοντας:

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και καταδικάζω απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον πολιτών στη Μόσχα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση – Είμαστε απέναντι στην ωμή βία

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μακελειό στα περίχωρα της Μόσχας.

«Όπως σταθερά αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και στον αυταρχισμό κρατών και ηγετών, έτσι μένουμε απέναντι και στην ωμή βία η οποία εκδηλώνεται με πρόσχημα θρησκευτικές ή φυλετικές διαφορές. Είμαστε με την ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό. Και η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Ρωσίας που θρηνεί τα παιδιά του», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.