Ανοίγει ο δρόμος για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πράσινο φως για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, δίνει η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, και η οποία θα καταργεί όλους τους περιορισμούς που είχαν τεθεί πριν από δύο περίπου χρόνια, αναφορικά με την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που τίθενται στους ομογενείς, προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως η εν λόγω ρύθμιση θα χρειαστεί τα δύο τρίτα της Βουλής για να εγκριθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει το ethnos.gr, με την νομοθετική ρύθμιση καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

Παράλληλα, η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικών και, τέλος, καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της επιτροπής καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.