Αγγ. Συρίγος: Χρόνια η προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να διεισδύσει στις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες

Για τον ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας και την προσπάθεια διείσδυσής της στα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, αναφέρθηκε ο Άγγελος Συρίγος, μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και πρώην υφυπουργός.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει μια προσπάθεια των Ρώσων να εισπηδήσουν στα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες. Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπως και όλα τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, στελεχώνονται κυρίως από Έλληνες ή Κύπριους, έχουν μικρό πληθυσμό και μεγάλες ανάγκες. Και σε αυτό το πλαίσιο, λίγα χρήματα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η Ρωσία συστηματικά προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Αγιοταφικής αδελφότητας στα Ιεροσόλυμα. Κατά καιρούς δείχνει ότι μπορεί να το επιτύχει, κατά κύρους σταματά. Προσπάθησαν το ίδιο και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Εκεί, λόγω της σθεναρής στάσης του Πατριάρχη κ. Θεοδώρου, αυτό δεν προχώρησε, και για αυτό προσπάθησαν να φτιάξουν μια Εξαρχία. Οι Ρώσοι έριξαν πολλά χρήματα σε αυτό το εγχείρημα”.

Ο κ. Συρίγος τόνισε ακόμη ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Άγιο Όρος, στο οποίο η Ρωσία με οικονομική βοήθεια προς κάποια μοναστήρια προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε τον αριθμό των Ρώσων προσκυνητών στο Άγιο Όρος, ο οποίος μάλιστα ήταν μεγαλύτερος πριν από την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό ήταν η θρυαλλίδα που δημιούργησε αυτή την ένταση. Έχει προκαλέσει προστριβές και μεταξύ ιεραρχών αυτό, ακούω προσεκτικά όλες τις απόψεις, αντιλαμβάνομαι ότι επρόκειτο για μια απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου την οποία ακολούθησε η Εκκλησία της Ελλάδος, κάτι που δεν έκανε ας πούμε η Εκκλησία της Αλβανίας”.

Περιέγραψε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διείσδυση της Ρωσικής Εκκλησίας. Όταν κάποιος Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος χρειάζεται κάποια χρήματα για να κλείσει για παράδειγμα ισολογισμούς γηροκομείων και δεν είναι σε θέση να τα βρει, έρχεται η Ρωσία και το κάνει. Την ίδια περίοδο ανακαλύπτεται μια σειρά πραγμάτων που επιχειρούν να συνδέσουν ψυχικά τη Ρωσία με την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκλογές νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο, όπου, με βάση το σύστημα που επικρατεί εκεί, ο λαός ψηφίζει για την εκλογή τριπροσώπου από το οποίο θα προκύψει νέος Αρχιεπίσκοπος. Εκεί υπήρξε ισχυρότατη πίεση να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία όλοι οι ορθόδοξοι του νησιού, περιλαμβάνοντας και 50.000-60.000 Ρώσους που κατοικούν στο νησί (η πρόταση τελικά κατέληξε στο δικαίωμα ψήφου για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Ρώσων που θα ψήφιζαν να περιοριστεί κατά πολύ). “Ήταν σαφές ότι υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Εάν συμμετείχαν οι Ρώσοι θα έβγαινε κάποιος Αρχιεπίσκοπος που ήταν φίλα προσκείμενος στη Ρωσία”, τόνισε χαρακτηριστικά..

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην περίοδο του κορονοϊού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπάθησε να περάσει την άποψη πως παρά τις αυτό που γινόταν με τις κλειστές εκκλησίες, οι Ορθόδοξοι πιστοί πρέπει να πηγαίνουν κανονικά τις Κυριακές να παρακολουθούν τη λειτουργία, για να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό διχασμό εν μέσω κορονοϊού. Αυτό απετράπη από τη σοβαρότητα που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος.