«Ανέστησαν» εξωκκλήσι στη Μόρια

Ο Ι. Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ουτζά, ανακατασκευάστηκε χάρη στην πρωτοβουλία των μελών του Πεζοπορικού Συλλόγου «Διχάλα», που εργάστηκαν με ζήλο και αφιλοκερδώς

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

Με τη δέουσα λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές -παρουσία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου-πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα θυρανοίξια του εξωκκλησίου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ουτζάς, στη Μόρια της Λέσβου. Ο κ. Ιάκωβος ράντισε με αγιασμό ολόκληρο τον μικρό αυτό ναό, έχρισε με Αγιο Μύρο την εφέστιο εικόνα και τα καινούργια ιερά σκεύη, ενώ στο τέλος της τελετής ο μητροπολίτης Μυτιλήνης φύτεψε μια ελιά στον περίβολο του ναού.

Το εξωκκλήσι απέκτησε την νέα του μορφή χάρη στην πρωτοβουλία των μελών του Πεζοπορικού Συλλόγου Μόριας: «Διχάλα», τα οποία με πολύ μεράκι, ζήλο αλλά και την προσωπική τους αφιλοκερδή εργασία συνέβαλαν στη ριζική ανακατασκευή του γραφικού αυτού εξωκκλησιού.

Η κακή εικόνα που είχε σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς σχετικά με το νησί της Λέσβου -λόγω του ότι είχε μετατραπεί σε τόπο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών- αλλά και οι καταστροφές που είχαν σημειωθεί σε αρκετά εξωκκλήσια σε άλλα σημεία του νησιού, αποτέλεσαν την αφορμή ο εν λόγω σύλλογος να δραστηριοποιηθεί άμεσα και να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης του εξωκκλησιού του Σωτήρος. Κίνητρό τους ήταν να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές του νησιού ένα σημαντικό σημείο αναφοράς σεβόμενοι τις εκκλησιαστικές αλλά και πολιτισμικές παραδόσεις του νησιού.

100 ΧΡΟΝΩΝ

Το εξωκκλήσι του Σωτήρος είχε κτιστεί πριν από περίπου 100 χρόνια χωρίς ωστόσο να διαθέτει σκεπή. Το 1965 χάρη στη δωρεά ενός ελληνοαμερικανού τοποθετήθηκε η στέγη, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου τα σημάδια της διάβρωσης στην τοιχοποιία είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής. Τον Ιούνιο του 2021 τα μέλη του εν λόγω συλλόγου αποφάσισαν να δράσουν και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Πρώτα από όλα τοποθετήθηκαν κεραμίδια στην σκεπή, αφού υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος.

Εν συνεχεία καθαρίστηκαν από τους παλιούς σοβάδες οι τοίχοι του ναού, απομακρύνθηκαν τα χώματα από τον πέριξ του ναού εξωτερικό χώρο και τα κενά ανάμεσα στις πέτρες γέμισαν με ειδική άμμο προκειμένου να δέσουν αυτές πιο γερά. Επίσης, έγιναν προσθήκες υλικών έτσι ώστε να πάρει ακόμη περισσότερο ύψος ο ναός, ενώ ανυψώθηκε με τη διαμόρφωση καμάρας και η κεντρική είσοδος του ναού, αφού για να εισέλθει έως τότε κάποιος από το σημείο εκείνο εντός του ναού έπρεπε να περπατά σκυφτός! Ο εσωτερικός θόλος αποτελείται από ξύλινη επένδυση, ενώ τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και στο εσωτερικό του ναού τοποθετήθηκαν πλακάκια. Ως προς την διακόσμηση του εξωκκλησιού στις ήδη υπάρχουσες αγίες εικόνες προστέθηκαν και κάποιες καινούργιες, οι οποίες δωρήθηκαν από ευσεβείς πιστούς του νησιού. Η δε καμπάνα είναι δωρεά ενός Ελληνα που διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Αυστραλία ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θανόντων γονέων του.

Το εξωκκλήσι του Σωτήρος -το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά από τη Μόρια- θα μπορούν να επισκέπτονται όσοι πιστοί το επιθυμούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Για λόγους ασφάλειας θα παραμένει κλειστό σε καθημερινή βάση, αλλά εντούτοις εφόσον θα έχει προηγηθεί επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου «Διχάλα» το εξωκκλήσι θα ανοίγει προκειμένου να τελεστούν εκεί θείες λειτουργίες όπως και τα υπόλοιπα μυστήρια. Το εξωκκλήσι του Χριστού είναι κτισμένο απέναντι από έναν λόφο γεμάτο από ασφοδέλους και ελαιώνες.

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Πριν κτιστεί αυτό στον ίδιο χώρο υπήρχε αψίδα με πέτρες, ενώ σήμερα στο ίδιο σημείο διασώζεται μια κολόνα χωρίς ραβδώσεις. Όλη η δυτική και η νότια πλαγιά του λόφου είναι σπαρμένη από κεραμικά υπολείμματα από την περίοδο του Μεσαίωνα όπως π.χ κεραμίδια, τούβλα και όστρακα αγγείων που πιθανώς προέρχονται από κάποια αγροικία, στην οποία εκεί βρισκόταν τους παλαιότερους αιώνες κάποιο χριστιανικό ιερό. Ακριβώς επάνω από την εκκλησία το χέρσο χωράφι είναι γεμάτο από θεμέλια, τούβλα και κουρασάνι μεταγενέστερων κτισμάτων. Σε κάποια παλιά επιγραφή, η οποία ανάγεται στον 3ο αιώνα μ.Χ, βρέθηκε το τοπωνύμιο «Οισέζεια», το οποίο οι κατοπινοί μελετητές συσχέτισαν με την ονομασία της περιοχής Ουτζάς, την οποία έλαβε στη συνέχεια η εν λόγω περιοχή.

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια στα εξωκκλήσια Αγία Αικατερίνη, Άγιος Γεώργιος και Ταξιάρχης, τα οποία ανακατασκευάστηκαν με χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας μέσω του προγράμματος «Hungary Helps» σε συνεργασία με την ελληνική παροικία της Βουδαπέστης, η οποία είχε κινητοποιηθεί με στόχο την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εξωκκλησιών. Τα μέλη του συλλόγου «Διχάλα» έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να προχωρήσουν στην επισκευή και άλλων εξωκκλησιών της Λέσβου το αμέσως προσεχές διάστημα.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”