Αναγνώριση της συμβολής των Ελληνοαυστραλών στη Νέα Νότια Ουαλία

Τα χρώματα της ελληνικής σημαίας προβλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 25 Μαρτίου, πάνω στην εμβληματική Όπερα του Σύδνεϋ, προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε μια ιδιαίτερη στιγμή αναγνώρισης της συμβολής της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η Πρωθυπουργός της Πολιτείας, κ. Gladys Berejiklian, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ενώπιον του πλήθους ομογενών που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την τελετή φωταγώγησης, δήλωσε ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να ευχαριστήσει την Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα αναγνωρίζοντας την 200η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

“Η σκληρή δουλειά και οι θυσίες που έγιναν από τους Ελληνοαυστραλούς στη Νέα Νότια Ουαλία είναι άξια θαυμασμού. Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε αυτήν τη στιγμή της ιστορίας μαζί σας”, είπε η κ. Berejiklian και προσέθεσε: “Απόψε γιορτάζουμε τη σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως εδώ στη Νέα Νότια Ουαλία”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολυπολιτισμικότητας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Geoff Lee, τόνισε ότι ήταν περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής ρίζωσαν και ευημέρησαν στη ΝΝΟ. “Υπάρχουν πάνω από 132.000 άτομα ελληνικής καταγωγής στη ΝΝΟ”, σημείωσε ο κ. Lee, “τα οποία βοήθησαν να γίνει η Πολιτεία μας το ακμάζον μέρος που είναι σήμερα”. Σημειώνοντας την συμβολή των Ελληνοαυστραλών, από την ίδρυση επιτυχημένων επιχειρήσεων έως την επιτυχία τους σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του δημόσιου βίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινοτικής αρμονίας στη Νέα Νότια Ουαλία”.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, που εκπροσωπήθηκε στην τελετή από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, σημείωσε στον χαιρετισμό του την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα της Νέας Νοτίου Ουαλίας αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της Πολιτείας σε μια τόσο σημαντική περίσταση. “Δοξάζουμε τον Θεό που μας κρίνει άξιους, σήμερα, για να γιορτάσουμε την 200ή επέτειο αυτής της ιστορικής ημέρας, επισημαίνοντας αυτό που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση του λαού μας – την αδιαχώριστη σχέση του Ελληνικού Έθνους μας με την Ορθόδοξη Πίστη μας”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος και επισήμανε: “Αυτή η σχέση έχει αναπτυχθεί περαιτέρω με την πάροδο των ετών και περιλαμβάνει τη νέα μας πατρίδα, την Αυστραλία, την οποία ευχαριστούμε που μας αγκάλιασε και συνδεθήκαμε αιώνια”.