Αμφισβητεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Ρωσική Εκκλησία

© mospat.ru

Του Κώστα Ονισένκο

Σε φερέφωνο κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει μετατραπεί ο επικεφαλής του Τμήματος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Κάθε εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της προσωπικής του εκπομπής που προβάλλεται από το ρωσικό κρατικό κανάλι «Ρωσία 24» ο Ρώσος ιεράρχης προβαίνει σε λεκτικές επιθέσεις κατά του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αντικατοπτρίζοντας προφανώς τις θέσεις που έχει η Ρωσική Εκκλησία.

Στην πιο πρόσφατη εκπομπή του, που προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρθηκε στο συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Μόσχα, με σκοπό να αμφισβητηθούν οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες που αφορούν την πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε ως πρωτεία τιμής, την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείο στην Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων ο Ιλαρίων είπε: «Ήταν και παραμένει πρωτείο τιμής και όχι πρωτείο εξουσίας. Και όταν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης αρχίζει να επιδεικνύει εξουσιαστικές αρμοδιότητες, όταν αρχίζει να δηλώνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στις δουλειές οποιασδήποτε Τοπικής Εκκλησίας, όταν δηλώνει ότι μπορεί να ξανασχεδιάζει τα σύνορα των Εκκλησιών, ότι μπορεί με προσωπική του απόφαση να ακυρώνει πράξεις και συμφωνίες που έγιναν πριν 300 χρόνια, τότε βέβαια με αυτό οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν συμφωνούν. Αυτά που είναι που συζητούσαμε τον Ναό του Χριστού Σωτήρα, για αυτό μιλούσε ο Αγιώτατος Πατριάρχης (Κύριλλος), αυτά συζήτησαν οι επισκέπτες από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Ο Ιλαρίων υπονόησε ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη καθοδηγούνται από «ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη» ενώ αμφισβήτησε ευθέως τις εξουσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας πως αυτό συμβαίνει «όταν ο ένας ή ο άλλος άνθρωπος αρχίζει να οικειοποιείται αρμοδιότητες τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχει. Συναντήσαμε το τελευταίο διάστημα με τις αξιώσεις του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης για ιδιαίτερα προνόμια και αρμοδιότητες στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίες συγγενεύουν με τις παπικές αρμοδιότητες στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».