Αμφιλεγόμενη απόφαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας για την Ουκρανία

της Έφης Ευθυμίου

Νέα θρησκευτική δομή εντός των ορίων της Ουκρανίας, δημιουργεί το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε να “ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των ρουμανικών ορθοδόξων κοινοτήτων στην Ουκρανία για την αποκατάσταση της κοινωνίας με τη Μητέρα Εκκλησία -το Πατριαρχείο Ρουμανίας- μέσω της νομικής τους οργάνωσης, σε μια θρησκευτική δομή που ονομάζεται Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουμανία.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση, καθώς εντός της επικράτειας της Ουκρανίας υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έχει λάβει την Αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, η οποία υπάγεται διοικητικά στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Η απόφαση αυτή των Ρουμάνων έχει προκαλέσει έκπληξη καθώς έρχεται χωρίς να έχει υπάρξει πρότερη επικοινωνία της Ρουμανικής Εκκλησίας με τις Εκκλησίες που δραστηριοποιούνται στο ουκρανικό έδαφος, δείχνοντας μια προσπάθεια “διείσδυσης” στην ουκρανική δικαιοδοσία, τη στιγμή μάλιστα που μετά από τόσα χρόνια, το Πατριαρχείο Ρουμανίας δεν έχει αναγνωρίσει την επίσημη, Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Δημιουργεί δε και ερωτήματα σχετικά με το εάν θα θελήσει να πράξει το ίδιο και σε άλλες χώρες στη δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντέδρασε δια στόματος του εκπροσώπου της, Επισκόπου Μουκάσεβο και Καρπαθίων, Βίκτορ Μπεντ, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της Ουκρανίας και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως “η λήψη μιας τέτοιας απαξιωτικής και προκλητικής απόφασης κατά της Ουκρανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ειδικότερα εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου 2014-2024, μαρτυρεί τη μεγάλη επιρροή στις ρουμανικές πολιτικές αρχές και στην Ιεραρχία της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των δομών της FSB (σ.σ. μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας) και του Πατριαρχείου Μόσχας”.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Μουκάσεβο, “γίνεται σαφές για ποιον λόγο η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία απέφυγε την επίσημη αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Και προσθέτει: “είναι ατυχές αλλά αυτό το αρνητικό γεγονός μαρτυρεί την ήττα της Ουκρανίας στο μέτωπο της ενημέρωσης διεθνώς από τη ρωσική προπαγάνδα του Πούτιν, καθώς και την αδυναμία της ουκρανικής διπλωματίας να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και ειδικότερα τη θρησκευτική ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο”.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Να ανακηρύξει το 2025 ως Πανηγυρικό Έτος της Εκατονταετηρίδας του Πατριαρχείου Ρουμανίας και ως Έτος Μνήμης των Ρουμάνων Ορθοδόξων πνευματικών πατέρων και ομολογητών του 20ου αιώνα.
  2. Να ιδρύσει τη Ρουμανική Ορθόδοξη Επισκοπή της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα το Λονδίνο, για να υπηρετήσει τους πάνω από 1 εκατομμύριο Ρουμάνους Ορθόδοξους πιστούς σε αυτό το μέρος της Δυτικής Ευρώπης.
  3. Ίδρυση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Ιρλανδίας και Ισλανδίας με έδρα το Δουβλίνο.
  4. Να υπενθυμίσει τη θέση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι της πολιτικής ζωής και των εκλογικών εκστρατειών στο πλαίσιο του εκλογικού έτους 2024, υπό την έννοια της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στην κομματική πολιτική, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 του νόμου αριθ. 489/2006 για τη θρησκευτική ελευθερία και το γενικό καθεστώς των θρησκευτικών δογμάτων, τα αναγνωρισμένα θρησκευτικά δόγματα είναι παράγοντες κοινωνικής ειρήνης και κάθε στάση δημόσιας εχθρότητας στην κοινωνία, πολιτικής κομματικοποίησης, επίθεσης στο πρόσωπο ή έντασης των σχέσεων με τις δημόσιες αρχές είναι αντίθετη με την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας στην κοινωνία.
  5. Να εγκρίνει τους τόμους Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του Συνοδικού Συναξαρίου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  6. Να εγκρίνει τον Ακάθιστο στους Αγίους Οσιομάρτυρες Κοσμά και Δαμιανό της Μικράς Ασίας (1η Νοεμβρίου).
  7. Να εγκρίνει τον Ακάθιστο στον Άγιο Γεράσιμο Κεφαλληνίας (20 Οκτωβρίου).
  8. Να εγκρίνει τον Ακάθιστο στους Αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη (31 Ιανουαρίου, 28 Ιουνίου).
  9. Να οργανώσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1ης Μαρτίου 2024, για να βοηθήσει στην κατασκευή κατοικιών για τους Αρμένιους πρόσφυγες της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία.
  10. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των επισκοπών, των μητροπόλεων και του Πατριαρχείου Ρουμανίας, η εκκλησιαστική αρχή ελέγχει τις οικονομικές και περιουσιακές καταστάσεις των ενοριών, των επισκοπών και των μητροπόλεων. Εάν διαπιστωθούν ελλείψεις, λαμβάνει μέτρα για την αποκατάστασή τους, για την ορθή εφαρμογή των οποίων είναι υπεύθυνες η Μητροπολιτική Σύνοδος και η Διαρκής Σύνοδος- τα αντίστοιχα Όργανα Οικονομικού Ελέγχου τα οποία πρέπει να στελεχώνονται με έμπειρους ειδικούς (οικονομολόγους και οικονομικούς ελεγκτές), οι οποίοι χαρακτηρίζονται από δικαιοσύνη, επαγγελματισμό και πίστη στην Εκκλησία.
  11. Να ευλογήσει, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στην Ουκρανία να αποκαταστήσουν την κοινωνία με τη Μητέρα Εκκλησία – το Ρουμανικό Πατριαρχείο – μέσω της νόμιμης οργάνωσής τους σε μια θρησκευτική δομή που ονομάζεται Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.
  12. Να επαναβεβαιώσει ότι όλοι οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι κληρικοί και το ποίμνιό τους από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας που επιστρέφουν στη Μητρόπολη Βεσσαραβίας είναι κανονικοί κληρικοί και ευλογημένοι πιστοί και κάθε πειθαρχική ποινή που στρέφεται εναντίον τους λόγω της συμμετοχής τους στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται άκυρη, σύμφωνα με τη συνοδική απόφαση αριθ. 8090 της 19ης Δεκεμβρίου 1992.
  13. Να εκφράσει την εκτίμησή του για την πλούσια κοινωνική-φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά το έτος 2023, η οποία παρήγαγε ορατά θετικά αποτελέσματα στη ρουμανική κοινωνία.

Φωτογραφία: Basilica.ro Files
Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου