Αμερικανός Πρέσβης: Συγχαίρουμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη γενναία στήριξή του στην απόφαση για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Με θερμά λόγια για την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Foreign Affairs για τη Θρησκευτική Διπλωματία, έκανε λόγο για την μακροχρόνια σχέση -“σχεδόν δύο αιώνες”- μεταξύ των δύο χωρών, σχέση την οποία “η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να ενισχύει’.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ως στρατηγικοί εταίροι, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία “στις δημοκρατικές μας ελευθερίες και συγκεκριμένα, στην ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης εδώ στην Ευρώπη”.

Η Ρωσία, “όχι μόνο αμφισβητεί την εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά συνέχισε να επιδιώκει να διασπάσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας αστάθεια και υπονομεύοντας την κυριαρχία ανεξάρτητων Ορθοδόξων εθνών”.

“Συγχαίρουμε την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την γενναία στήριξη του στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη (για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο), και πιστεύουμε ότι με τον καιρό, και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησία θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τους κανόνες”, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Πρόσθεσε δε πως η Ρωσική Εκκλησία επιχείρησε να τιμωρήσει την Ελλάδα, προτρέποντας τους Ρώσους Ορθόδοξους τουρίστες να μην επισκέπτονται ελληνικές Μητροπόλεις που υποστήριξαν την απόφαση χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα τόνισε ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριάρχη, “του πνευματικού ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο”.

Επισημαίνει την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο “όπου επιβεβαιώθηκε το κοινό μας όραμα για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο είτε στην Τουρκία είτε στην Ουκρανία, και υπογράμμισε ότι η στήριξη των ΗΠΑ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα παραμείνει ισχυρή και υπό τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Αναφέρθηκε επίσης και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τονίζοντας πως “επέδειξε ηγετικές δεξιότητες αλλά και συμπόνοια” στον χειρισμό της πανδημίας, “έχοντας βοηθήσει πολλούς Αμερικανούς στο ταξίδι μας να τελειοποιήσουμε τη δημοκρατία μας υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία”.

Πρόσθεσε ακόμη πως στον ενάμιση χρόνο του ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο κ. Ελπιδοφόρος έχει κάνει πολλά για να εμβαθύνει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων σε Ελλάδα και ΗΠΑ.