Αμερικανός πρέσβης σε Βαρθολομαίο: Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο

Στα 30 χρόνια διακονίας και προσφοράς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζώρτζ Τσούνης.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κατοικία του πρέσβη, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στον κ. Βαρθολομαίο, τονίζοντας ότι “μέσω της αποστολής σας, μας διδάξατε τη σημασία της αγάπης και της ανεκτικότητας. Μας έχετε διδάξει πώς να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο”.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. “Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις για τις αξίες μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των αυταρχικών φωνών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσούνης ανέφερε πως “η ενότητα μας είναι περισσότερο σημαντική τώρα από κάθε άλλη φορά. Η συλλογική μας απάντηση σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο.

Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε ενωμένοι εναντίον αυτών των δυνάμεων του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, και στην οποία τάξη βασίζεται η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία”.

Όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, “ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε καλύτερο. Έχει αφοσιωθεί στο μήνυμα της ανεκτικότητας, έχοντας τακτικούς διαλόγους με άλλες χριστιανικές εκκλησίες, καθώς και με Μουσουλμάνους και Εβραίους”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “όταν σκέφτομαι τον Παναγιώτατο, μου θυμίζει πάντα το απόφθεγμα του Μαρς Τουέιν, ότι “η ευγένεια είναι μια γλώσσα που μπορούν να ακούσουν οι κωφοί και να διαβάσουν οι τυφλοί”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Ως ντόπιος Νεοϋορκέζος, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια μικρή ορθόδοξη εκκλησία καταστράφηκε επίσης εκείνη την ημέρα. Ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε από τις επιθέσεις”.

Αναφέρθηκε τέλος στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη διατήρηση του πλανήτη μας. “Οι προσπάθειές του να στηρίξει περιβαλλοντικούς σκοπούς, του έχουν χαρίσει τον χαρακτηριστικό “Πράσινος Πατριάρχης”.