Αμερικανοί βουλευτές στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητούν ανάληψη δράσης κατά της Τουρκίας

Μια ομάδα βουλευτών των ΗΠΑ δημοσίευσε επιστολή την Πέμπτη, καλώντας την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (USCIRF) να συνεργαστεί με εταίρους παγκοσμίως σε μια συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επανειλημμένες παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, ανέφεραν τα μέλη του συνεδρίου. “Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Η αυστηρή επιστολή, όπως αναφέρει το capital.gr, υποστήριξε ότι η Τουρκία που απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, αλλά και τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Οι Αμερικανοί βουλευτές Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης ηγήθηκαν της διμερούς ομάδας βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των Ντίνα Τάιτους, Τσάρλι Κράιστ, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλιωτάκης και Βικτόρια Σπαρτζ.

Η επιστολή έθιξε και το θέμα της μετατροπής του εμβληματικού, βυζαντινού καθεδρικού ναού της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί από το προηγούμενο του καθεστώς ως μουσείο και ανέφερε ότι “η κατάσταση της αυθαίρετης μετατροπής της Αγια-Σοφιάς από την Τουρκία σε ενεργό τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, ιδίως ως υπογράφοντες τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς”.

“Οι σοβαρές παραβάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου μας πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες”, ανέφεραν οι βουλευτές.

Τον Μάρτιο, πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας, δημοσίευσαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να κατηγορήσει την Τουρκία για “βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “δημοκρατική οπισθοδρόμηση”.

Νομοθεσία για να καταστεί υπεύθυνη η Τουρκία για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, εισήχθη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου.