Ακόμη ερείπια οι ναοί στην Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου

Σχεδόν το 80% των εκκλησιών, μονών και παρεκκλησιών του νησιού επλήγη σοβαρά από τον καταστροφικό Εγκέλαδο λέει ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος

Σχεδόν πέντε μήνες μετά και τα σημάδια του καταστροφικού σεισμού συνεχίζουν να είναι ορατά σε όλη τη Σάμο, λες και δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα από εκείνο το πρωινό στα τέλη του Οκτωβρίου.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική όσον αφορά στους ιερούς ναούς, όπου τα σημάδια που άφησε ο Εγκέλαδος προκαλούν πόνο στις καρδιές όλων των πιστών του νησιού. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η Σάμος πλήττεται συγχρόνως από τα κύματα των προσφύγων, αλλά και την οικονομική κρίση ένεκα της πανδημίας. «Σαφώς, οι εκκλησίες μας πλήρωσαν τον βαρύτερο υλικό φόρο από την καταστροφική μανία του σεισμού. Το πρώτο, βαρύ πλήγμα είναι ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι, ο οποίος έπαθε μεγάλες ζημίες. Οι περισσότεροι από τους ναούς στη Σάμο, οι ιερές μονές και τα παρεκκλήσια μας, ίσως και το 80% αυτών, επλήγη σοβαρώς» τονίζει ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος.

Προβαίνοντας σε έναν συνολικό απολογισμό ως προς τις καταστροφές ο κ. Ευσέβιος αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή συστήσαμε μια μικρή και ευέλικτη ομάδα από τούς ιερείς μας με σκοπό την πλήρη καταγραφή των ζημιών στους ιερούς ναούς, τα μοναστήρια και τα κατά τόπους παρεκκλήσιά μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καταρτίσαμε ειδικό κατάλογο τόσο για την Σάμο, όσο και για την Ικαρία και τους Φούρνους, τους οποίους αποστείλαμε στους καθ’ ύλην αρμοδίους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά και στον κ. αντιπεριφερειάρχη και στους δημάρχους των νησιών μας. Δυστυχώς για την Ανατολική Σάμο 31 ενοριακοί ναοί και τρεις μονές, για τη Δυτική Σάμο 22 ναοί και μία Μονή και για την Ικαρία οκτώ ναοί και τρία μοναστήρια χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, εκτός του μεγάλου αριθμού των παρεκκλησίων».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα ώστε να προχωρήσουν οι επισκευαστικές εργασίες στους πληγέντες ναούς; «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πολλοί εκ των ναών αποτελούν Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, αλλά και άλλους φορείς, ιδίως τούς Δήμους και την Περιφέρεια με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών» αναφέρει ο κ. Ευσέβιος και συνεχίζει: «Πρόσφατα υπεγράφη παρά της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η έγκριση τεχνικής έκθεσης, η έγκριση του ΣΑΥ και του ΦΑΥ, όπως και η έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης λήψης άμεσων μέτρων άρσης ετοιμορροπίας των σεισμόπληκτων ναών Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καρλοβάσου, Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου, Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου, Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πυθαγορείου. Επίσης, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για το έργο υποστύλωσης κωδωνοστασίων καθώς και μελέτη αποκατάστασης των ιερών ναών Γεννήσεως Χριστού και Αγίας Τριάδος Παγώνδα, Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Βαθέος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας, Αγίας Ματρώνης Καρλοβάσου, Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου Λιμένος Καρλοβάσου, Τιμίου Σταυρού και Εισοδίων της Θεοτόκου Μεσαίου Καρλοβάσου. Στη συνέχεια υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία ΄΄DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ΄΄ του κ. Ευαγγέλου Παπαευαγγέλου, η οποία προσφέρθηκε ν΄ αναλάβει ανεξόδως για την ιερά μητρόπολη και την ενορία, αποκλειστικά με δική της δαπάνη την μελέτη και την εκτέλεση εγκεκριμένων από την ΔΑΒΜΜ έργων αναστύλωσης και αποκατάστασης του μητροπολιτικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου».

ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ… ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!

Η Μητρόπολη Σάμου κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Εξαιτίας του ενδιαφέροντος αλλά και της μεγάλης προθυμίας για να βοηθήσουν, που επέδειξαν κάποιοι συμπατριώτες και φίλοι των νησιών μας, αποστείλαμε ενημερωτικές επιστολές σε φορείς και συλλόγους, ιδρύματα και εφοπλιστές και άλλα φυσικά πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας, παρακαλώντας τους ακόμη και να υιοθετήσουν ένα ιερό ναό. Αναμένουμε. Παράλληλα, προτρέψαμε τους ιερείς των ναών που επλήγησαν, ώστε να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να ευαισθητοποιήσουν τους ενορίτες τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Γραφείο Νεότητος δημιούργησε και ένα ωραίο βίντεο, το οποίο κυκλοφορήθηκε άμεσα, αν και γνώρισε έντονη και άδικη πολεμική, ίσως στο γενικότερο κλίμα της εχθρικής διάθεσης προς οτιδήποτε εκκλησιαστικό ή χριστιανικό, δυστυχώς» καταλήγει ο μητροπολίτης κ. Ευσέβιος.

Μεταφέρθηκαν οι εικόνες και τα ιερά κειμήλια

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης: «Στους περισσότερους ναούς μας δεν τελέσθηκε η θεία λειτουργία καθ΄ όλο αυτό το διάστημα και δυστυχώς, ως φαίνεται, επί μακρόν δεν θα τελεσθεί.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, στο Βαθύ έμεινε ευτυχώς αλώβητος μαζί με τον ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Για τις ενορίες, όπου οι ναοί έπαθαν ζημιές, η λατρευτική ζωή των ευσεβών χριστιανών μας εξυπηρετείται από παρεκκλήσια και αίθουσες πνευματικών κέντρων».

ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ

Και προσθέτει: «Μεγάλη θλίψη διακατείχε τις καρδιές μας, καθώς αναγκασθήκαμε να προβούμε στην κένωση των ναών, οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό, αφαιρώντας ιερά σκεύη και λείψανα, κειμήλια και τιμαλφή αναθήματα, όλα τα θησαυρίσματα που αφιέρωσε η πίστη και η φιλοθεΐα των προγόνων μας».

Οπως αναφέρει ο σεβασμιότατος «είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουμε την βαριά συναισθηματική φόρτιση που αισθανόμασταν μεταφέροντας εικόνες και κειμήλια εκτός των ναών. Ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο με σκοπό την φύλαξη όλων των ιερών θησαυρισμάτων σε μέρος ασφαλές για την προστασία τους. Προς στιγμήν θυμηθήκαμε τον ξεριζωμένο Μικρασιατικό Ελληνισμό, που επέλεγε να πάρει στην προσφυγιά του εικόνες και λείψανα αγίων και σκεύη ιερά για να μπορεί να τελείται η θεία λειτουργία».

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”