Η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου στο ναό της Αναστάσεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, τελέστηκε η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου στο Καθολικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως.

Κατά την Ακολουθία αυτή, όπως και αυτή της Μεγάλης Δευτέρας και Μεγάλης Τρίτης, η Εκκλησία προβάλλει στους πιστούς τον Κύριο ως Νυμφίο των ψυχών αυτών, με τον Οποίο καλούνται να ενωθούν μυστικώς και «κεκαθαρμέναις διανοίαις» και νενεκρωμένοι εκ των παθών να βιώσουν το σωτήριο Πάθος του Σταυρού και την λαμπροφόρο ένδοξο Ανάσταση.

Της κατανυκτικής Ακολουθίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συμπροσευχομένων Αγιοταφιτών Πατέρων και με τη συμμετοχή λίγων πιστών εντοπίων όχι προσκυνητών, που δεν μπορούν να έρθουν λόγω των συνεπειών του COVID- 19, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Προς το τέλος της ακολουθίας, ο Μακαριώτατος είπε:

«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός· και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα· ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα· βλέπε ούν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της βασιλείας έξω κλεισθής, αλλά ανάνηψον κράζουσα, Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς».

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Ευλαβείς Χριστιανοί,

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς των Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού άρχεται διά της μνείας του μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου και της υπό του Κυρίου καταραθείσης και ξηρανθείσης συκής.

Και τούτο, διότι ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος λαμβάνεται εις τύπον του Χριστού. Ως γνωστόν, ο Ιωσήφ ήτο υιός του Πατριάρχου Ιακώβ ενδέκατος· όστις φθονηθείς υπό των ιδίων αδελφών και εις λάκκον βληθείς, είτα πωληθείς εις αλλοφύλους και υπ’ εκείνων πάλιν πωληθείς εις Αίγυπτον και διά την σωφροσύνην Αυτού συκοφαντηθείς και εις φυλακήν καταδικασθείς και τελευταίον εξαχθείς εκ της φυλακής μετά δόξης πολλής, τιμηθείς ως βασιλεύς και γενόμενος κύριος πάσης της Αιγύπτου και σιτοδότης παντός του λαού, διά τούτων πάντων ετύπωσεν εις εαυτόν τα πάθη και την μετά ταύτα δόξαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αναφέρει ο Συναξαριστής αυτού.

Η υπό του Κυρίου Ιησού Χριστού καταρασθείσα και ξηρανθείσα συκή εικόνιζε την Συναγωγήν, η οποία μη έχουσα τον απαιτούμενον καρπόν της αρετής και της ευσεβείας, εγυμνώθη πάσης χάριτος πνευματικής διά της κατάρας του Χριστού.

Ο δε υμνωδός έχων κατά νούν τον Ιωσήφ τον Πάγκαλον, ο οποίος είναι εις τύπον Χριστού, μακαρίζει τον δούλον τον γρηγορούντα, τουτέστιν τον επαγρυπνούντα διά την σωτηρίαν της ψυχής αυτού. Αντιθέτως, ο υμνωδός θεωρεί ανάξιον τον δούλον τον ραθυμούντα, δηλονότι τον αμελούντα και μη φροντίζοντα διά την ψυχήν αυτού. Ούτος ο ράθυμος δούλος ομοιάζει με την άκαρπον συκήν, διό και είναι καταδεδικασμέος εις την απώλειαν της ψυχής αυτού.

Η αγία ημών Εκκλησία, αγαπητοί μου, μας καλεί διά του υμνωδού αυτής, λέγουσα «ανάνηψον ψυχή μου, κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός. «Ανάνηψον», δηλαδή σύνελθε από την μέθην των ανοήτων και βλαβερών επιθυμιών και πράξεων, αλλά και από τον σκοτισμόν της διανοίας εκ της πλάνης και των νόθων διδαγμάτων, κατά τον Ζιγαβηνόν και Οικουμένιον, (Β’ Τιμ. 2,26).

Το της Εκκλησίας κάλεσμα εις ανάνηψιν και βεβαίως εγρήγορσιν ισχύει μέχρις υστάτης στιγμής και ώρας, πλην όμως ο Κύριος εγγύς, προειδοποιεί ο θείος Παύλος, (Φιλιπ. 4,5) και παραγγέλλει λέγων: «Το λοιπόν αδελφοί, όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, ει τις αρετή και ει τις έπαινος, ταύτα λογίζεσθε· α και εμάθετε και παρελάβετε και ηκούσατε και είδετε εν εμοί, ταύτα πράσσετε· και ο Θεός της ειρήνης έσται μεθ’ υμών», (Φιλιπ. 4,8).

Ακούσωμεν και πάλιν, αγαπητοί μου, της φωνής του Παύλου και των αγίων Θεοφόρων Πατέρων, «ο Κύριος εγγύς», «Χριστός γαρ επείγεται του παθείν αγαθότητι καταδέχεται αναρτηθήναι εν ξύλω του σώσαι τον άνθρωπον». Ημείς δε μετά του υμνωδού είπωμεν: «της ξηρανθείσης συκής διά την ακαρπίαν, το επιτίμιον φοβηθέντες αδελφοί, καρπούς αξίους της μετανοίας, προσάξωμεν Χριστώ, τω παρέχοντι ημίν το μέγα έλεος».

Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα των σεπτών Παθών του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού και Καλόν Πάσχα, Αμήν».

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων