Αγιορείτης γέροντας Γαβριήλ: Τα μικρόβια είναι υποτακτικοί του Θεού

«Η ελληνική βουλή νομιμοποίησε τις πορνείες, τις μοιχείες, τις εκτρώσεις, την ελεύθερη συμβίωση, την καύση των νεκρών, πέταξε τον σταυρό από την σημαία, βγάζει τα θρησκευτικά από τα σχολεία, διδάσκει το σεξ στα παιδάκια… Πρέπει να αλλάξει όνομα. Της αρμόζει να λέγεται άβουλη, ασύνετη και απερίσκεπτη, που οδηγεί το έθνος στην καταστροφή. Θα χαθούμε σαν φελλοί. Για να λυτρωθούμε από όλα αυτά χρειάζεται μετάνοια»

Αποτελεί μια από τις πλέον φωτισμένες και πνευματικές μορφές σήμερα του Ορθόδοξου μοναχισμού. Αναφερόμαστε στον γέροντα Γαβριήλ Αγιορείτη, ο οποίος διαβιεί στο κελί του οσίου Χριστοδούλου εν Πάτμω, που ανήκει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος. Ουκ ολίγοι οι πιστοί που τον επισκέπτονται για να λάβουν την ευλογία και την ευχή του, αλλά και να ακούσουν τις γεμάτες από θεία απλότητα και καλοσύνη συμβουλές του.

Στην συνέντευξη κάνει αναφορά μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις της πανδημίας, στους Ελληνες ιεράρχες, στη στάση των Ελλήνων απέναντι στον Θεό.

Η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκει την ανθρωπότητα και μαζί και την πατρίδα μας, αντιμέτωπους με έναν θανάσιμο κίνδυνο. Γιατί μας βρήκε τώρα αυτό το απρόσμενο κακό; Είναι μια ένδειξη ότι φύγαμε μακριά από τις διδαχές του Κυρίου; Πώς θα μπορέσουμε εμείς εδώ οι Ελληνες να προστατευθούμε από την πανδημία χωρίς να χάσουμε το φρόνημά μας;

Η ελληνική βουλή ψήφισε νόμους εναντίον των νόμων του Θεού. Νομιμοποίησε τις πορνείες, τις μοιχείες, τις εκτρώσεις, την ελεύθερη συμβίωση, τον πολιτικό γάμο, την καύση των νεκρών, πέταξε τον σταυρό από την σημαία, βγάζει τα θρησκευτικά από τα σχολεία, διδάσκει το σεξ στα μικρά παιδάκια, έβγαλε νόμο να παντρεύονται άνδρες με άνδρες και να έχουν δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Χρειάζεται κανείς να ρωτάει γιατί ο Θεός επέτρεψε αυτό το πράγμα και άλλα που μας περιμένουν δεινά; Για να λυτρωθούμε από όλα αυτά χρειάζεται μετάνοια. Όταν οι Πέρσες είχαν κυριεύσει την Αθήνα, οι Αθηναίοι έστειλαν στο μαντείο των Δελφών και ρωτούσαν: «Πώς θα σωθούμε;». Και η Πυθία απάντησε: «Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη».

Και οι Άγιοι μας λένε ότι «η μετάνοια θα σώσει την ανθρωπότητα». Η ελληνική βουλή που ψήφισε αυτούς τους νόμους, δεν πρέπει να λέγεται Βουλή. Πρέπει να αλλάξει όνομα. Κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος σε μία μάχη έπιασε ένα στρατιώτη που κρυβόταν. Του λέει «Πώς σε λένε»; «Αλέξανδρο με λένε» απαντά αυτός. Και του λέει τότε: «Αλέξανδρο σε λένε; Ή θα αλλάξεις διαγωγή ή θα αλλάξεις όνομα».

Και η ελληνική βουλή που ψήφισε αυτούς τους νόμους πρέπει να αλλάξει όνομα. Το όνομα που της αρμόζει είναι να λέγεται άβουλη και ασύνετη και απερίσκεπτη, που οδηγεί το ελληνικό έθνος στην καταστροφή. Θα χαθούμε σαν φελλοί και θα μείνουμε μόνον στη Ιστορία. Για να ελπίζουμε το έλεος του Θεού πρέπει όλοι να εξομολογούμαστε, να εκκλησιαζόμαστε, να προσευχόμαστε, να μελετάμε την Αγία Γραφή, να νηστεύουμε, όταν μας δίνει ευλογία ο πνευματικός μας να κοινωνούμε, να κάνουμε καλά έργα. Αυτά είναι τα χρυσά κλειδιά που ανοίγουν τις πύλες του Ουρανού και έρχονται οι ευλογίες του Θεού. Και εμείς είμαστε πνευματικά αλεξίσφαιρα.

Τα μικρόβια είναι υποτακτικοί του Θεού. Δεν κάνουν ό,τι θέλουν, δεν πηγαίνουν όπου θέλουν, όπως και τα στοιχεία της φύσεως. Όταν ο Ιωνάς έκανε παρακοή και δεν πήγε εκεί που του είπε ο Θεός στη Νινευί, το πλοίο έστρεψε τον άνεμο και ο άνεμος εμπόδισε την κυκλοφορία του πλοίου. Και επιπλέον εκτός από αυτά που είπαμε,δηλαδή, εξομολόγηση, εκκλησιασμός,νηστεία, προσευχή, μελέτη Αγίας Γραφής, καλά έργα και Θεία Κοινωνία, να κάνουμε και το εξής: Όταν ο Θεός είπε στον Μωυσή να πει στον Φαραώ να αφήσει τους Εβραίους να φύγουν από την Αίγυπτο, και ο Φαραώ αρνήθηκε, ο Θεός επέβαλε 10 πληγές για να αναγκάσει τον Φαραώ να αφήσει τους Εβραίους. Πριν επιβάλει την 10η πληγή που ήταν και η φοβερότερη, να πεθάνουν όλα τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων και του Φαραώ ακόμη και τα ζώα μέσα σε μία νύκτα, ο Θεός λέει στον Μωυσή: «Να πεις στους Εβραίους να σφάξουν ένα αρνί και με το αίμα του να χρήσουν τις πόρτες. Αυτό το αίμα θα είναι σημείο για μένα. Όταν θα στείλω τον Άγγελο να πατάξει τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων και τα ζώα, να δει ο Άγγελος το αίμα και να μη μπει στα σπίτια των Εβραίων». Και όντως έτσι έγινε. Και μείς να βάλουμε ένα σταυρό στη πόρτα και να φοράμε τον σταυρό επάνω μας. Αυτά είναι τα μέσα με τα οποία θα αιτήσουμε το έλεος του Θεού.

Οι εκκλησίες στην Ελλάδα παραμένουν με σοβαρούς περιορισμούς ως προς την παρουσία των πιστών εν ώρα θείας λειτουργίας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον κλονισμό της πίστης μας και στην απομάκρυνση από τον εκκλησιαστικό βίο;

Η Εκκλησία είναι μία πολύρρητος πηγή ζωής και ευτυχίας για τον άνθρωπο. Με τα μυστήρια της Εκκλησίας αντλούμε δυνάμεις πνευματικές. Χωρίς τα μυστήρια δεν μπορούμε να σωθούμε. Αυτοί που κλείνουν τις Εκκλησίες εν ημέρα κρίσεως μαζί με τους δημίους θα τους κατατάξει με εκείνους, που διώκανε τους Χριστιανούς και τους βασάνιζαν. Αλλά και στα σπίτια ο καθένας μας μπορεί να κάνει την καρδιά του θυσιαστήριο και να προσφέρει θυσία στον Θεό, την προσευχή του και την λατρεία του και την δοξολογία του.

Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Να προσεύχεσθε όπου και να βρίσκεστε, διότι είσθε Ναός Θεού και μη ψάχνετε άλλο τόπο από τον εαυτό σας». Και αναφέρει παράδειγμα: Ο Απόστολος Παύλος με τον Απόστολο Σύλλα δεν είχαν Ναό να προσευχηθούν. Μέσα στη φυλακή προσευχήθηκαν και με την προσευχή τους έγινε σεισμός και λύθηκαν τα δεσμά και ελευθερωθήκαν. Ο προφήτης Δανιήλ δεν είχε Ναό να προσευχηθεί και μέσα στο λάκκο των λεόντων η προσευχή του έφραξε τα στόματα των λεόντων. Οι τρεις παίδες δεν είχαν Ναό να προσευχηθούν μέσα στο καμίνι και η προσευχή τους μετέβαλε την φλόγα σε δροσιά. Ο ληστής δεν είχε Ναό να προσευχηθεί και πάνω στο Σταυρό προσευχήθηκε και από κει κέρδισε τον Παράδεισο. Ο Ιωνάς δεν είχε Ναό να προσευχηθεί, μέσα στη κοιλιά του απαίσιου καρχαρία προσευχήθηκε και ανάγκασε τον καρχαρία να τον βγάλει σε μια ακτή της Παλαιστίνης. Ο Ιώβ δεν είχε Ναό να προσευχηθεί, πάνω στη κοπριά προσευχήθηκε και ο Θεός του έδωσε υγεία και διπλά από ό,τι έχασε.

Δηλαδή, η ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι Αγία Τράπεζα, είναι θυσιαστήριο. Ο λαός να προσεύχεται. Μέχρι να ανοίξουν τις εκκλησίες να προσευχόμαστε στα σπίτια μας. Αλλά αυτοί που κλείνουν τις εκκλησίας μας στερούν την χάρη του Θεού, μας στερούν τα μυστήρια και δεν μπορούν να σωθούν αν δεν μετανοήσουν. Μαζί με τους δημίους θα τους κατατάξει ο Θεός εν ημέρα κρίσεως. Όπως και οι αστυνομικοί που διώκουν τους Χριστιανούς και δεν τους αφήνουν να πάνε στη Εκκλησία.

«Δυστυχώς, πολλοί ιεράρχες συμφωνούν με τον Οικουμενισμό, προδίδουν την πίστη μας και δεν διαμαρτύρονται» «Οι σχισματικοί της Ουκρανίας δεν είναι ιερείς είναι ιερόσυλοι»

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πώς κρίνετε τη στάση των ιεραρχών και όσων διοικούν την Εκκλησία σήμερα; Στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων;

Δυστυχώς πολλοί ιεράρχες μας συμφωνούν με τον Οικουμενισμό. Και δεν διαμαρτύρονται. Και μάλιστα διώκουν αυτούς που διαμαρτύρονται.

Ένας Άγιος είπε: «Όταν η πίστη κινδυνεύει και δεν διαμαρτύρομαι, αυτό είναι ίδιον αρνήσεως».

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που θεωρείται ο μεγαλύτερος θεολόγος στη Εκκλησίας μας κατά την 2η χιλιετηρίδα, λέει: «Τρία είναι τα είδη της αθεΐας: πρώτον είδος αθεΐας ο άθεος που λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, δεύτερον είδος αθεΐας και τρίτον είδος αθεΐας είναι όταν η πίστη μου κινδυνεύει και εγώ σιωπώ. Η σιωπή, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι τρίτο είδος αθεΐας».

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ρωτάει: «Πώς δεν θα κολασθεί αυτός;» και η απάντηση είναι θετική : «Θα κολασθεί». «Πώς δεν θα κολασθεί αυτός, που ενώ βλέπει ότι οι νόμοι της Εκκλησίας αθετούνται, κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει;».

Πολλοί ιεράρχες συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς και λειτουργούν. Οι σχισματικοί της Ουκρανίας δεν είναι ιερείς είναι ιερόσυλοι. Είναι αχειροτόνητοι και αυτοχειροτόνητοι, είναι αιρετικοί και σχισματικοί και δεν θα σωθούν. Και όσοι έχουν ευχαριστιακή επικοινωνία μαζί τους και συμπροσεύχονται και συλλειτουργούν μαζί τους δεν θα σωθούν. Ποιός μας το λέει αυτό; Η Εκκλησία, Οι κανόνες της Εκκλησίας. Ο 45ος Αποστολικός Κανόνας της Εκκλησίας λέει: «Επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος αιρετικός συνευξάμενος αφοριζέσθο, εί δε επέτρεψαι, αυτοίς ως κληρικός ενεργείσαι, καθαιρέσθω».

Και ο 2ος Κανόνας της Αντιοχείας που επικυρώθηκε από την 4η Οικουμενική Σύνοδο, λέει: «Ο κoινωνών ακοινωνήτω ακoινώνητος έστω». Στην Εκκλησιαστική γλώσσα ακοινώνητος και αφορισμένος έχουν την ίδια έννοια. Είσαι εκτός Εκκλησίας και δεν σώζεσαι. Και μια αιτία που δεινοπαθεί το ελληνικό έθνος είναι ότι δεν είμαστε σωστοί στη πίστη και οι ιεράρχες μας προδίδουν την πίστη και συμπροσεύχονται και συλλειτουργούν. Αυτό θα οδηγήσει το ελληνικό έθνος σε καταστροφή. Οι αιρετικοί είναι εχθροί του Θεού και της Παναγίας. Και όποιος έχει φιλία με τους εχθρούς του Θεού και της Παναγίας δεν θα σωθεί. Είναι και αυτός εχθρός του Θεού και της Παναγίας. Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Ο τοις εχθροίς του Βασιλέως Χριστού συμφιλιάζων του Βασιλεώς Χριστού φίλος ου δύναται είναι, συν τοις εχθροίς απολείται, ουδέ ζωής αιωνίου αξιούται».

Ως λαός, ως χαρακτήρες και προσωπικότητες εμείς οι Έλληνες ποιό διαβλέπετε ότι μπορεί να είναι το μέλλον μας; Έχουμε απωλέσει τα θετικά μας στοιχεία;

Όταν ο Θεός μοίραζε πατρίδες οι Έλληνες πήγαν τελευταίοι. Τους λέει: «δεν έχω να σας δώσω, τα έδωσα όλα». «Μα, Κύριε εμείς που θα μείνουμε;». «Μα τι να σας κάνω, αφού καθυστερήσατε!». «Μα, για σένα Κύριε καθυστερήσαμε, για τον άγνωστο Θεό μιλούσαμε». Και τότε τους λέει: « Άντε με καταφέρατε. Κράτησα κάτι για τα γεράματά μου, πάρτε το και θα έρθω και εγώ να μένω μαζί σας». Έτσι μας έδωσε την Ελλάδα! Και πώς ευλόγησε ο Θεός το Ελληνικό Έθνος ανάμεσα σε όλα τα Έθνη της γης; Απ΄ όλες τις γλώσσες που υπάρχουν στον πλανήτη μας, ο Θεός την ελληνική γλώσσα διάλεξε για να γραφούν τα Ευαγγέλια.

Οι μεγαλύτεροι πατέρες της Εκκλησία μας είναι Έλληνες. Σε κάθε γωνιά τής γης υπάρχουν μάρτυρες και Άγιοι. Μόνον η Θεσσαλονίκη έχει 42 Αγίους. Οι Άγιοι βοηθούσαν την ανθρωπότητα και όταν ζούσαν και τώρα που κοιμήθηκαν. Και ενώ ο Θεός τόσο μας ευλόγησε, εμείς λέμε τώρα: «Κύριε δεν σε θέλουμε για Θεό μας και Κύριο μας». Και πώς το λέμε αυτό; Ψηφίζουμε Νόμους εναντίον του Νόμου του Θεού, όπως είπα. Θα μας πει και ο Θεός δεν με θέλετε για Θεό, δεν σας θέλω και εγώ για λαό μου! Θα μας εξουθενώσει ο Θεός.

Αν δεν μετανοήσουμε, ο Θεός δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Ως Έθνος θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Ή θα παραχωρήσει ο Θεός πείνα ή γενοκτονία ή άλλα πράγματα. Ο Θεός γνωρίζει!

Ποια είναι η γνώμη σας για το «Τάμα του Έθνους»; Πρέπει να πραγματοποιηθεί;

Όταν ήρθε ο Ναβουχοδονόσωρ αιχμαλώτισε τους Εβραίους. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έμειναν αιχμάλωτοι εκεί. Μετά ο Θεός αποφάσισε να τους γυρίσει πίσω. Εν τω μεταξύ είχε πυρποληθεί ο Ναός. Και αυτοί, όταν γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους, το χρέος τους ήταν πρώτα να κάνουν το Ναό του Θεού και μετά τα σπίτια τους. Αυτοί έκαναν το αντίθετο. Είπαν ότι δεν είναι ώρα να κτίσουμε τον ναό, και έκτισαν τα σπίτια τους. Και ο Θεός στέλνει τον προφήτη και τους λέει: «Για αυτό που κάνατε, που αφήσατε τον ναό μου και δεν τον κάνατε και φτιάξατε τα σπίτια σας, θα σας στερήσω την φωτιά, το ψωμί, και την υγεία, το νερό, τα υλικά αγαθά». Πώς θα έχει ευλογία το ελληνικό έθνος, αφού δεν πραγματοποιεί το Τάμα; Θα συμβούν πολλά δεινά στο ελληνικό έθνους. Πρέπει το Τάμα να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε. Έτσι θα έχουμε ευλογία από τον Θεό. Μία αιτία που υποφέρουμε είναι και αυτό, που δεν πραγματοποιήσαμε το Τάμα μας.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τον έως σήμερα βίο σας, οι στιγμές όπου οι άνθρωποι σας πίκραναν με τις πράξεις τους ήταν περισσότερες από τις χαρές που σας πρόσφεραν;
Εύχομαι ολοψύχως αυτοί που με στενοχώρησαν, με αδίκησαν, με συκοφάντησαν, να τους ευλογεί ο Θεός. Αυτούς και όλους τους δικούς τους, εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι. Και να τους αξιώσει της Ουρανίου Βασιλείας!

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”