Αγιασμός των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονος

Το απόγευμα του Σαββάτου, 6ης Ιανουαρίου, εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στο φράγμα του Αλιάκμονος, όπου τέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, παρουσία τοπικών πολιτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στο τέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Εάν πριν από λίγες ημέρες η Γέννηση του Κυρίου μας «ανέτειλε τω κόσμω το φως της γνώσεως», και εάν το φως του αστέρος φώτισε τους «τοις άστροις λατρεύοντας» και τους οδήγησε να προσκυνήσουν «τον Ήλιο της δικαιοσύνης», σήμερα, εορτή της θείας Επιφανείας, ημέρα κατά την οποία ο Δεσπότης καταδέχεται να κλίνει ενώπιον του δούλου την κεφαλή του και να βαπτισθεί από αυτόν στα ρείθρα του Ιορδάνου, η κτίση καταυγάζεται από το φως και τη χάρη της τρισηλίου Θεότητος.

Διότι δεν επιφαίνεται μόνο ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος είναι το «Φως εκ Φωτός, Θεός αληθινός», κατά το Σύμβολο της Πίστεως. Επιφαίνεται και το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο αποτελεί τον φωτισμό των ψυχών μας, και ακούεται η φωνή του ουρανίου Θεού-Πατρός, ο οποίος φωτίζει τον κόσμο με τη διαβεβαίωσή του ότι ο βαπτιζόμενος δεν είναι άλλος από τον Υιό του τον αγαπητό, «εν ω ηυδόκησε».

Αυτή την ουράνια και θεία φωταγωγία εορτάζουμε και εμείς, αδελφοί μου, σήμερα, μεταφερόμενοι νοερά στα ρείθρα του Ιορδάνου. Και δεν την εορτάζουμε μόνο, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να την αισθανθούμε και να την βιώσουμε.

Διότι το φως του Θεού δεν έλαμψε μόνο τότε στον κόσμο. Δεν έλαμψε μόνο στον Ιορδάνη. Δεν έλαμψε μόνο για τους λίγους τότε παρόντες. Συνεχίζει να λάμπει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, «εν παντί καιρώ και πάση ώρα».

Συνεχίζει να καταυγάζει τις ψυχές και τον νού των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν διάθεση να λάβουν το φως που προσφέρει ο Θεός διά της Εκκλησίας του, με τον λόγο και τα ιερά μυστήριά της. Συνεχίζει να καταυγάζει όσους πιστεύουν στο όνομά του και αγωνίζονται, εφαρμόζοντας τις εντολές του και ζώντας την εν Χριστώ ζωή, να γίνουν «τέκνα Θεού».

Συνεχίζει να καταυγάζει τους ανθρώπους που επιζητούν τον θείο φωτισμό και καθαίρουν τον εαυτό τους προκειμένου να τον δεχθούν, οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται. Συνεχίζει να καταυγάζει τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται να εργάζονται τα έργα του φωτός και να αποφεύγουν τη σκοτία της αμαρτίας και των πονηρών έργων.

Συνεχίζει να καταυγάζει όσους το ζητούν από την πηγή του φωτός, τον Θεό, ικετεύοντάς τον, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, να τους φωτίσει το σκότος”.