Αγιασμός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης Καστορίας

Μία νέα σελίδα άνοιξε τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, όσο και για τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητρoπόλεως “Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος”.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητρόπολης Καστορίας ιδρύθηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο το 1989 και έλαβε άδεια επί Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ το 2011.

Μετά από μία μακρόχρονη ιστορική πορεία του Σταθμού στα fm, ο Μητροπολίτης Καστορίας, με την βοήθεια του Μορφωτικού και Επικοινωνιακού Κέντρου της Μητροπόλεως καθιερώνει νέο πρόγραμμα με εθελοντές του Σταθμού, περιορίζοντας την αναμετάδοση από άλλους σταθμούς.

Έτσι την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφεριακής Ενότητας Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, η Πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, ο Αντιδήμαρχος διοικητικής μέριμνας , καθημερινότητας και εξυπηρέτησης του πολίτη κ. Στυλιανός Φουλιράς και o θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμάς Μάνος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος είπε τα εξής:

« κ. Βουλευτά, κ. Αντιπεριφερειάρχη Καστορίας, κ. Αντιπεριφερειάρχη,

κ. Πρόεδρε του ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας, κ. εκπρόσωπε του Δημάρχου Καστορίας,

αγαπητοί συνεργάτες, πατέρες και αδελφοί.

Με μεγάλη χαρά τελέσαμε σήμερα -στις χιονισμένες αυτές πρώτες ημέρες της άνοιξης- τον αγιασμό για την νέα περίοδο λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεώς μας, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, που ονομάζεται “Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος”, και σήμα του ΡΣ θα είναι το απολυτίκιο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου:

«Ο ποιμενικός αυλός της θεολογίας σου, τας των ρητόρων ενίκησε σάλπιγγας· ως γαρ τα βάθη του Πνεύματος εκζητήσαντι, και τα κάλλη του φθέγματος προσετέθη σοι…».

Και πράγματι θα ήθελα αυτό να είναι ο ουσιαστικός λόγος του ΡΣ μας. Δηλαδή, να αναζητά τα βάθη του πνεύματος, τα βάθη της ζωής, που ρέει πλούσια κάτω από την καθημερινότητα, ώστε να δοθεί στον ΡΣ μας και η ομορφιά του λόγου.

Η καθημερινότητα νοηματοδοτείται από το βάθος της ζωής και η ομορφιά της καθημερινότητας οφείλεται στην Χάρη του Δημιουργού Θεού.

Θα προσπαθήσουμε να έχουμε λόγο θεολογικό και προσιτό, που θα παρακαλεί και θα ψυχαγωγεί τους ακροατές.

Ο λόγος είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, και αυτό έχουμε πάντα υπ᾽ όψη μας, ώστε να μη τον υποβιβάζουμε, αλλά να τον χρησιμοποιούμε κατά Θεόν, με ευαισθησία, διάκριση, αγάπη.

Ήδη, μόλις ευλόγησε το νέο πρόγραμμα του ΡΣ μας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με την δήλωση που μόλις ακούσαμε και τον ευχαριστούμε εκ καρδίας.

Ήδη, ανάμεσα στους άλλους Ποιμένες που χρησιμοποίησαν το Ραδιόφωνο για να υπηρετήσει τον λόγο του Θεού και την παράκληση των ανθρώπων είναι και ο άγιος Καλλίνικος Εδέσσης, ο οποίος ως λαικός ακόμη θεολόγος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του ΡΣ Μεσολογγίου, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του ΡΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τελέσαμε σήμερα τον αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας περιόδου, όχι τα εγκαίνια, γιατί ο σταθμός αυτός δεν είναι καινούριος, αλλά λειτουργεί ήδη από το έτος 1989, από την εποχή του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου (Παπουτσόπουλου), έλαβε άδεια λειτουργίας επί του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ -τους ευχαριστώ και τους δύο και ζητώ τις ευχές τους- και σήμερα συνεχίζει την λειτουργία του, με μια νέα προσπάθεια ανανέωσης, όπως όλα τα πράγματα χρειάζονται κατά καιρούς ανανέωση και επανατροφοδότηση.

Το βασικό στοιχείο στην ανανέωση αυτή είναι η προσπάθεια να λειτουργήσει με δικό του πρόγραμμα, όχι μόνον με αναμεταδόσεις από άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, έτσι ώστε να καταστεί ο ΡΣ η φωνή της Μητροπόλεώς μας, αλλά και η φωνή της Καστοριάς σε θέματα με τα οποία ασχολείται και ενδιαφέρουν την Εκκλησία μας, γενικότερα.

Ο ΡΣ υπάγεται στο Μορφωτικό και Επικοινωνιακό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας. Είναι ένας οργανισμός που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη και τον ίδρυσε ο μακαριστός Σεραφείμ, ο οποίος επιβλέπει την λειτουργία του ΡΣ, του Βιβλιοπωλείου και του Κηροπλαστείου.

Το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος αποτελείται σήμερα από τον Μητροπολίτη ως πρόεδρο, τον π. Βασίλειο Μπογιατζή ως ταμία και από τα μέλη τις κυρίες Θεοδότα Φωτιάδου, Φιλαρέτη Σταμπουλίδου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου και Ηλέκτρα Φράγκου.

Έτσι μετά από πρότασή μου και απόφαση του ΔΣ του Μορφωτικού και Επικοινωνιακού Ιδρύματος ετέθη προιστάμενος του ΡΣ ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Μιχαήλ Λιάνος με υπεύθυνο προγράμματος τον δημοσιογράφο κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο. Και οι δύο ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του ΡΣ και γνωρίζουν την λειτουργία του.

Ο π. Μιχαήλ και ο κ. Ευάγγελος θα καταρτίσουν το πρόγραμμα, με βάση τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και την συμμετοχή εθελοντών για την παραγωγή εκπομπών.

Πολλοί συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας, Κληρικοί και λαικοί, έχουν δηλώσει την θέλησή τους και τον ενθουσιασμό τους να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση της ομάδας εθελοντών του ΡΣ μας.

Ήδη έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές, από τις 22.2.2022.

Συγχρόνως κάναμε πρόσκληση σε φορείς και συλλόγους και πρόσωπα της Καστοριάς για να λάβουν βήμα στον ΡΣ μας. Και επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας αυτή και σήμερα από την θέση αυτή.

Πρόσκληση προς επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους και νέες, ώστε να ακουσθεί η φωνή τους από τον ΡΣ της Μητροπόλεως Καστορίας. Η φωνή τους που έχει σχέση με την θεολογία, την ιστορία, τις αναζητήσεις, την φύση, τον άνθρωπο, την ψυχική υγεία, την κοινωνία.

Θέλουμε την φωνή σας και την φωνή όλων, όσοι ομιλούν για τα θαυμάσια του Θεού, για το θαύμα της δημιουργίας και το θαύμα της ύπαρξης, για την ευλογία της κοινωνίας και της παράδοσης.

Το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει την αναμετάδοση θείων Λειτουργιών και ιερών Ακολουθιών, όχι μόνον από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, αλλά και από άλλους Ναούς που πανηγυρίζουν ή τους επισκέπτεται ο Μητροπολίτης. Θα περιλαμβάνει ακόμη το συναξάριο της ημέρας, τις εκκλησιαστικές ειδήσεις και ανακοινώσεις της ημέρας, συνεντεύξεις, εκπομπές θεολογικές, αγιογραφικές, αγιολογικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές, νεανικές κ.α.

Θα είναι ακόμη η φωνή που θα καλεί τους πιστούς σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους οποίους ήδη ανέφερα, και όλους όσοι ανέλαβαν την διακονία της βοήθειας και της παραγωγής εκπομπών.

Να ευχαριστήσω ακόμη τον κ. Χρήστο Βέργο για την βοήθειά του σε τεχνικά θέματα.

Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, γιατί ο Δήμος φιλοξενεί τον πομπό μας και μας ηλεκτροδοτεί.

Να ευχαριστήσω όλες τις Αρχές, όσους εκπροσώπους τους είναι παρόντες και όσους δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας, αλλά έστειλαν εκπροσώπους τους ή τον χαιρετισμό τους.

Τους κ. Βουλευτές, τον κ. Περιφερειάρχη και την κ. Αντιπεριφερειάρχη, τους κ. Δημάρχους Καστορίας, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου.

Θέλω, όμως, να απευθύνω και έκκληση και παράκληση σε όσους έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού μας από τεχνικής πλευράς.

Όπως με ενημέρωσαν οι τεχνικοί μας χρειαζόμαστε:

-Πομπό

-Συμπληρωματικά μηχανήματα πομπού

-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές νέους

-Μικρόφωνα

Παρακαλώ, λοιπόν, όποιον έχει την δυνατότητα, να καλύψει τις ανάγκες αυτές ή μέρος των αναγκών αυτών. Θα του είμαστε ευγνώμονες.

Όπως είμαστε ευγνωμόνες στον κ. Χρήστο Σπυρόπουλο, ο οποίος βοήθησε στην τελευταία, το έτος 2017, ανανέωση του ΡΣ μας.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεώς μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του ΡΣ και στο μέλλον, και κυρίως την προσπάθεια να αποκτήσει ο ΡΣ μια οικονομική αυτονομία, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Θέλουμε την συμπαράστασή σας, την βοήθειά σας, την αγάπη σας.

Προσευχόμαστε στον Άγιο Τριαδικό Θεό, διά πρεσβειών των αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, να ευλογήσουν την προσπάθειά μας αυτή.

Καλώς ήρθατε στον ΡΣ της ΙΜΚ Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Ο ποιμενικός αυλός ας παρακαλεί τις ψυχές μας και κατά τις τελευταίες αυτές ημέρες της πανδημίας και στην μετα-covid εποχή, που ευχόμαστε σύντομα να έρθει, με ειρήνη στον κόσμο, για την οποία ειρήνη ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας.

Σας ευχαριστώ».

Ευχαριστίες και ευχές απηύθυναν επίσης και οι πολιτικές αρχές ξεχωριστά ο καθένας, ευχόμενοι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός να αποτελεί ένα ζωντανό φάρο που θα μεταδίδει στον λαό της Καστοριάς το μήνυμα του Χριστιανισμού.

Τέλος ηχογραφημένο χαιρετισμό απεύθυναν εκτός από τους παραβρισκόμενους, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και οι Δήμαρχοι Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντζίδης και Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.