Αγιασμός στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ

Αγιασμός με περιορισμένο κόσμο, λόγω μέτρων προστασίας από τον COVID -19, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης(13/10) στα Πιστοποιημένα Εργαστήρια ΚΔΒΜ-Επιπέδου -1 του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την εκκίνηση της Νέας Ακαδημαϊκής περιόδου 2021-2022.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός και τον συνέδραμε ο Πρωτοπρεσβύτερος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΣΟ π. Χρήστος Μανωλάς.

Στον αγιασμό παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Δρ. κ. Γιώργος Δημόπουλος τα μέλη του ΔΣ Μάρθα Σαμαρά και Σοφία Κώνστα – Πέππα.

Μετά την τελετή του Αγιασμού ο π. Ηλίας μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μακαριώτατου και χαρακτήρισε τα εργαστήρια του ΚΕΣΟ ως «μια ΟΑΣΗ δημιουργικότητας, που δραστηριοποιείται αθόρυβα δίπλα στο Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής, όπου είναι Προϊστάμενος. Χαρακτήρισε επίσης τον φορέα “ως υπόδειγμα συνεχούς και αξιόλογης προσφοράς στο συνάνθρωπο χωρίς τάση επίδειξης και επιστράτευσης Μέσω Προβολής”.

Ακολούθως η Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Μαίρη Πίνη, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το 2020 ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη χρονιά, μετά μέσα τους επτά μήνες αναστολής των δραστηριοτήτων, όπως συνέβει και με την κοινωνία ολόκληρη, λόγω του ιού COVID -19”.

Τόνισε ότι: “Παρά τις δυσκολίες, σταθήκαμε όρθιοι, με την βοήθεια του Θεού, τις ευχές του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου του φορέα μας κ. Ιερωνύμου, τις ευλογίες και τις ευχές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο. κ. Αγαθάγγελου και την στήριξη των μελών του ΔΣ, την συνεχή και σταθερή συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ.Γιώργου Δημόπουλου.

Για την εκπόνηση του έργου μας, εφαρμόσαμε νέα εργαλεία όπως την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning), για τα μαθήματα των ειδικοτήτων, που δεν απαιτείται η πρακτική εξάσκηση και η διαζώσης συμμετοχή.

Για την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο ανανεώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Αθηναίων μέσω υπογραφής Σύμβασης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 μεταξύ του Αντιδημάρχου κ.Νίκου Βαφειάδη και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου. Βάσει αυτής εφαρμόζουμε κοινό πρόγραμμα συνεργασίας, στο οποίο θα συνδράμουμε στα συνοδευτικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής, γνωστό ως ΤΕΒΑ, που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ως Επικεφαλής σύμπραξης ο Δήμος Αθηναίων.

Η νέα περίοδο του 2021-2022, είναι η έβδομη χρονιά – από την πρώτη πειραματική εκκίνηση των Εργαστηρίων και η δεύτερη μετά την επίσημη Πιστοποίηση και αναγνώριση τους, από το Υπ.Παιδείας & Θρησκευμάτων ως «Κέντρα δια βίου μάθησης Επιπέδου -1». Διδασκόμενοι-διδασκόμενες, θα παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά τα κάτωθι τμήματα:

Οι ενήλικες των Τμημάτων μετά την περάτωση των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας, θα μπορούν να δώσουν για πιστοποίηση αυτής εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ είτε στον φορέα πιστοποίησης ACTA ο οποίος είναι τεχνοβλαστός του ΑΠΘ και άμεσος συνεργάτης του ΚΕΣΟ.

Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό για το δύσκολο διάστημα του 2020-21, ανέφερε ότι:

Στο εκπαιδευτικό Τομέα παράλληλα με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων συνεχίζουμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS, που βοηθά νέους 19-29 ετών να εντρυφήσουν στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας, πάνω τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να βοηθηθούν τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους, ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας.

Με το άνοιγμα του Μαΐου 2021, απονείμαμε 10 βεβαιώσεις σπουδών για Κοσμετολογία – Αισθητική – Περιποίηση των άνω & κάτω άκρων και μια Υποτροφία για την Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων και οι σπουδάστριες Ραπτικής της περιόδου 2020- 2021 ολοκλήρωσαν όλα τα πρακτικά εργαστήρια.

Δυο σπουδαστές μας η κα Χριστίνα Μακρή και ο κ. Νίκος Πετρόπουλος έλαβαν τον τίτλο του  Proficiency  και του Lower αντίστοιχα στα Αγγλικά από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια.

Στο Κοινωνικο-προνοιακό Τομέα ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα των εμβολίων κατά της Μηνιγγίτιδας τύπου Β. Ήταν μια δράση, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018. Είχε την έγκριση του Υπ. Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου. Υλοποιήθηκε με την αρωγή της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Μέσα από αυτήν την δράση εμβολιάστηκαν περισσότερα από 420 παιδιά.

Φιλοξενήσαμε δυο οικογένειες στο Διαμέρισμα βραχείας φιλοξενίας, που διαθέτουμε, ενώ μια τρίτη μονογονεϊκή οικογένεια, ήδη φιλοξενείται σήμερα εκεί. Και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ-ΙΑΣΙΣ μεθοδεύουμε ώστε άλλες 4 μονογονεϊκές οικογένειες να βρουν σπίτι μέσω του προγράμματος «Στέγασης» του Υπ. Εργασίας

Αντιμετωπίσαμε τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα της καραντίνας και προσφέραμε, ψυχοκοινωνική στήριξη διαδικτυακά.

Συνεχίζουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τις μηνιαίες διανομές μας, σύμφωνα με του κανόνες του ΕΟΔΥ σε είδη διατροφής, ειδών πρώτης Ανάγκης, σχολικών και ειδών βρεφικής προστασίας(βρεφικό γάλα, πάνες, κλπ). Τα δε περισσεύματα από τις διανομές αυτές, τα προσφέρουμε στα πλαίσια της δικτύωσης και της εξωστρέφιας μας σε άλλους κοινωφελείς φορείς, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Μητροπόλεις

Στο ίδιο πλαίσιο της εξωστρέφιας συνεχίζουμε τις επισκέψεις μας στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών –Οπτομετρών Ελλάδος. Είναι μια δράση, που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα””.

Λίγο πριν την αναχώρηση ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της προσφοράς του ΚΕΣΟ και απένειμε το πτυχίο του Lower στον σπουδαστή Νικ. Πετρόπουλο, ενώ η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ προσέφερε στον αντιπεριφερειάρχη και στον εκπρόσωπο του Μακαριώατου από ένα βιβλίο ως ενθύμιο της τελετής.

Τις ευχές της για καλή Χρονιά απέστειλε η Υφυπουργός Εργασίας Δημογραφικής Πολιτικής Οικογένειας & ισότητας κα Μαρία Συρεγγέλα

Η βραδιά έκλεισε με ευχές «Καλή σχολική χρονιά» σε όλους».