Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχήθηκε πατρικώς στους μαθητές και στους καθηγητές, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αλεξανδρείας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Μπαχαράκης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Δημήτριος Πυρινός.

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγαπητά μου παιδιά,

Ενώσαμε σήμερα τις ευχές και τις προσευχές μας προς τον Θεό και προς την Υπεραγία Θεοτόκο για να χαρίσει και στους μαθητές και τις μαθήτριες μας αλλά και στους εκπαιδευτικούς μας μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τα σχολεία και τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας τα δύο προηγούμενα χρόνια, πόσο έλειψε σε όλους το σχολικό περιβάλλον, η διδασκαλία με φυσική παρουσία, η χαρούμενη συναναστροφή!

Γι᾽ αυτό και ιδιαιτέρως παρακαλέσαμε σήμερα τον Θεό να δώσει, ώστε, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει εκλείψει, το νέο σχολικό έτος να είναι καλύτερο για όλους σας, χωρίς προβλήματα, χωρίς τον φόβο που δημιουργεί αυτή η ασθένεια και χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες που προκαλεί.

Παρακαλέσαμε σήμερα τον Θεό και την Παναγία μας να σκέπουν και να προστατεύουν τον καθένα από σας, να σας σκέπει και να σας προστατεύει ο φύλακας άγγελός σας.

Και σας παρακαλώ όλους, να μην ξεχνάτε να το ζητάτε και σείς αυτό καθημερινά, και για σας και για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας αλλά και για τους δασκάλους, τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας, παίρνοντας φυσικά και σείς όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι υπεύθυνοι για την προστασία σας από την επιδημία.

Η τήρηση των μέτρων αυτών είναι εκτός των άλλων καίμία άσκηση πειθαρχίας, απαραίτητη για την υγεία και την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και των φίλων σας και της οικογενείας σας.Είναι όμως η πειθαρχία απαραίτητη και για τη μόρφωσή σας και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας και πολύτιμη για το μέλλον σας.

Αξιοποιείστε, λοιπόν, και αυτήν την ευκαιρία, όπως και όλες τις πολλές ευκαιρίες που σας προσφέρει το σχολείο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοί σας με πολλή αγάπη, έχοντας πάντοτε στον νού σας πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε στους πατέρες μας, οι οποίοι πριν από 200 χρόνια ξεσηκώθηκαν και αγωνίσθηκαν για να χαρίσουν σε μας την ελευθερία που εκείνοι δεν γνώρισαν, αλλά καί πόσο προνομιούχοι είστε εσείς, που μπορείτε να έχετε σχολεία και να φοιτάτε σ᾽ αυτά ελεύθερα, σε σύγκριση με τα Ελληνόπουλα, τα οποία μεγάλωναν τότε μέσα στη σκλαβιά, μέσα στην Τουρκοκρατία, χωρίς σχεδόν σχολεία.Και όμως κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και να μην ξεχάσουν ούτε την ιστορία του Γένους μας ούτε την πίστη στον Χριστό.

Και αυτά τα τρία ήταν που τους κράτησαν και τους έδωσαν τη δύναμη να επαναστατήσουν το 1821 και να ελευθερώσουν την πατρίδα μας, ώστε να τους τιμούμε φέτος όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και όλος ο κόσμος.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι πατρικά και με πολλή αγάπη ο Θεός να σας χαρίσει πλούσια την ευλογία και τον φωτισμό του στη νέα χρονιά, στην οποία θα σας συνοδεύουν οι ευχές και οι προσευχές του Επισκόπου σας, ο οποίος στέκεται πάντοτε δίπλα σας με πολύ ενδιαφέρον και πολλή στοργή.

Καλή και ευλογημένη η νέα σχολική χρονιά!

Με πολλή πατρική αγάπη και ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων