Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στην Ίμβρο

© Giorgos Katakalos/vema.com.au

Με όμορφα παιδικά χαμόγελα και με απερίγραπτη συγκίνηση “πλημμύρισε” την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας της Ίμβρου.

Εκεί τελέστηκε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και για την έναρξη των κατηχητικών σχολείων στις εκκλησίες του νησιού.

Παρόντες ήταν όλοι οι ιερείς, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων, καθώς επίσης μαθητές μαζί με τους γονείς τους.

Στην ομιλία του, όπως αναφέρει το vema.com.au, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος απηύθυνε λόγους αγάπης και πνευματικής οικοδομής, πρωτίστως προς τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον και την ελπίδα των Ίμβριων. Προέτρεψε πατρικά τα παιδιά να εργαστούν για την απόκτηση γνώσεων στο σχολείο, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουν να γίνουν καλοί άνθρωποι, με ήθος και αρετές. “Μπορεί να είσαι σοφός, να ξέρεις τα πάντα και να έχεις κατακτήσει τη γνώση, αλλά αν δεν έχεις αρετή, αυτή η σοφία είναι κάτι σαν τρέλα”, παρατήρησε εισαγωγικά. “Και έχουμε τέτοια παραδείγματα στην ιστορία”, συμπλήρωσε, “όπου άνθρωποι με μεγάλη μόρφωση και με πολλή γνώση, χωρίς όμως αρετή και χωρίς πνευματική ζωή, κατέληξαν να γίνουν οι ίδιοι απειλή για την ανθρωπότητα”. “Και έκαμαν τόσο μεγάλο κακό στην ανθρωπότητα”, συνέχισε, “που σήμερα ούτε καν τα ονόματά τους δε θέλουμε να λέμε. Γι’ αυτό λέω ότι η σοφία πρέπει να είναι μαζί με την αρετή”.

“Τα παιδιά μας θα μάθουν γράμματα, αλλά, μαζί με τα γράμματα, θα πρέπει να μάθουν να είναι καλοί άνθρωποι”, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και εξήγησε: “Καλός άνθρωπος είναι εκείνος που είναι ταπεινός άνθρωπος. Εκείνος που είναι ευθύς, ειλικρινής, ντόμπρος άνθρωπος. Καλός άνθρωπος είναι εκείνος που ξέρει να αγαπάει και να συγχωρεί. Και πιο καλός άνθρωπος είναι εκείνος που μπορεί να ανέχεται”.

Όλα τα παραπάνω δήλωσε σίγουρος ότι θα επιτευχθούν, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της Ίμβρου. Διέκρινε, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί φέτος ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, όπως επισήμανε, γιατί “έγιναν οπαδοί μιας μεγάλης ιδέας”. “Αυτή η ιδέα λέγεται Ίμβρος”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Σε αυτήν την ιδέα είμαστε όλοι οπαδοί. Και αγωνιζόμαστε όλοι για ό,τι καλύτερο. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Ίμβριο Πατριάρχη, μέχρι και τον τελευταίο Ίμβριο. Γι’ αυτό όλοι αυτοί που συστρατεύτηκαν σε αυτή τη μεγάλη ιδέα, δεν είναι οπαδοί ανθρώπων ή κομμάτων ή περιστάσεων, αλλά οπαδοί, λάτρεις αν θέλετε, της Ίμβρου. Την Ίμβρο αγαπάνε”.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για έναν ακόμη λόγο, διότι σχεδόν όλοι οι μαθητές που αποφοίτησαν τη χρονιά που μας πέρασε, κατάφεραν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές. Εκφράζοντας την υπερηφάνεια όλων για τη συγκεκριμένη επιτυχία, ευχήθηκε για τους νέους αυτούς να έχουν μια λαμπρή συνέχεια στη ζωή τους και για τα παιδιά που τώρα φοιτούν στα σχολεία της Ίμβρου, να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και να γίνουν λαμπροί άνθρωποι, και για το Γένος και για την Εκκλησία.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στους γονείς, ο Σεβασμιώτατος αναγνώρισε καταρχάς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προσπαθώντας να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, και τους ευχήθηκε να έχουν δύναμη και υπομονή, για να αγωνιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. “Αξίζει και για τα παιδιά σας, αλλά αξίζει και για όλους μας”, υπογράμμισε. “Όχι για να γίνουν άνθρωποι με εξουσίες, με τιμές και με κοσμικά χαρίσματα, αλλά για να γίνουν άνθρωποι που θα τους αγαπάει και θα τους σέβεται η κοινωνία”, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε τα παιδιά να πηγαίνουν κάθε Κυριακή στις εκκλησίες, να βοηθούν τους ιερείς και γενικότερα να παραμείνουν κοντά στην Εκκλησία, ώστε “να ξαναγίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια, να μεγαλώνουμε όλοι μαζί, να αγαπάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο”. Κλείνοντας μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές, την ευλογία και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ ο ίδιος ευχήθηκε ο Θεός να φωτίσει και ταυτόχρονα να διαφυλάξει όλη τη σχολική κοινότητα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά στο έργο και την αποστολή της.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου ξεκίνησαν και συνεχίζονται διαδικτυακά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ μόνο για τους τελειόφοιτους της φετινής χρονιάς, από σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, ξεκινάει ένας συνδυασμός εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένοι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο τους δύο ημέρες την εβδομάδα.