Αγιασμοί για την νέα σχολική χρονιά από τον Μητροπολίτη Θήρας

Ο Μητροπολίτης Θηρας κ. Αμφιλόχιος σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου, στο Γυμνάσιο της Μεσσαριάς καθώς και στο Παιδικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Παναγία η Γλυκογαλούσα.

Μετά το τέλος της ακολουθίας αναγνώσθηκε το μήνυμα του Μητροπολίτη για τη έναρξη του νέου σχολικού έτους, ενώ ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς δύναμη τη βοήθεια του Θεού για την εκπλήρωση του ιερού λειτουργήματος της διδασκαλίας και μόρφωσης των παιδιών και των νέων, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της πατρίδας μας.

Μήνυμα Μητροπολίτου Θήρας για τη έναρξη του νέου σχολικού έτους 2023-2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα η σκέψη και η προσοχή όλων μας στρέφεται προς εσάς, τις νέες και τους νέους των ευλογημένων νησιών μας, οι οποίοι από σήμερα και πάλι μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ξεκινάτε τον καλό αλλά και κοπιαστικό αγώνα της μελέτης, της γνώσης και της μόρφωσης, όπως αυτή μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία επιτυγχάνεται. Και ιδιαιτέρως σήμερα προσευχόμαστε για όλους εσάς τελώντας την ακολουθία του αγιασμού ζητώντας από τον Χριστό μας, τον πραγματικό φίλο και συνοδοιπόρο όλων μας, να σας δώσει πλούσια τη χάρη και την ευλογία Του ως εφόδιο για την προσπάθεια που θα καταβάλλετε στο νέο σχολικό έτος.

Το Ευαγγέλιο που μόλις διαβάσαμε τελείωνε με μία φράση, την οποία αξίζει να προσέξουμε: «Και ο Ιησούς προέκοπτε σοφία και ηλικία και χάριτι». Οι τρεις αυτές λέξεις παρουσιάζουν το πως το «παιδίον Ιησούς» μεγάλωνε: «σοφία» δηλαδή αποκτώντας νέες γνώσεις, «ηλικία» δηλαδή ως προς τη σωματική ανάπλαση και «χάριτι», δηλαδή ως προς τα ψυχικά χαρίσματα.

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, παιδιά μου, σας προτρέπω πατρικά να είναι και δικοί σας στόχοι μέσα στη νέα σχολική χρονιά και σε όλη τη ζωή σας γενικότερα. Η οικογένειά σας και το σχολείο μεριμνούν ώστε να μεγαλώνετε «σοφία και ηλικία». Φροντίζουν ώστε να αποκτήσετε στο σχολείο όσο το δυνατόν περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις, αλλά και να έχετε ο,τι χρειάζεσθε για να ζείτε καλά. Όμως, μεγαλώνοντας και ευρισκόμενοι στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να μεγαλώσετε και «χάριτι», να στολίσετε την ψυχή σας με χαρίσματα, αξίες και αρετές, με τη χάρη του Θεού.

Τα πνευματικά αυτά τα χαρίσματα, με τα οποία καλείσθε να εφοδιάσετε την ψυχή και την προσωπικότητά σας, θα δώσουν μεγαλύτερη αξία και στα εφόδια, που μέσω της εκπαίδευσης και της γνώσης θα αποκτήσετε. Άλλωστε από πολύ παλιά οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν φθάσει στο συμπέρασμα ότι «επιστήμη χωριζομένη αρετής είναι πανουργία». Η επιστήμη μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να χάσει την αξία της, όταν γίνει όργανο εκείνων που έχουν γνώση και ηλικία, αλλά τους λείπει η αρετή, η Χάρη του Θεού.

Οι Τρεις Ιεράρχες τιμώνται ως προστάτες των Γραμμάτων και ολόκληρης της Παιδείας. Και αυτό διότι τόλμησαν και κατάφεραν κάτι, το οποίο άλλαξε την πορεία της ιστορίας και της παιδείας. Με τον προσωπικό τους πνευματικό αγώνα αλλά και με σπουδαία εκπαίδευση και μελέτη έγιναν πρότυπα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εποχής. Πρότυπα χριστιανικής τελειότητας, επιστημοσύνης και φιλομάθειας. Τόνιζαν την αξία της αρχαιοελληνικής παιδείας, όχι όμως αποκομμένης από τη χριστιανική αρετή, αγάπη και ηθική.

Ευχόμενος τον από το Θεό φωτισμό και πολλή δύναμη στις καθηγήτριες και τους καθηγητές μας για το ιερό λειτούργημά τους, με πατρική αγάπη και πολλή αγωνία προσεύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι χαρούμενη, ευλογημένη, καρποφόρα και θεάρεστη για όλους σας.

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος