Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Άρση της ποινής καθαίρεσης του π. Ιωάννη Koval (upd)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 29/06/23, 18:31

Συνήλθε, υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, τακτική συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, 27η Ιουνίου, και την Τετάρτη, 28η Ιουνίου 2023.

Άρθηκε, μεταξύ άλλων, η ποινή καθαίρεσης του π. Ιωάννη Koval και πραγματοποιήθηκε, ως εκ τούτου, η επαναφορά του ιερατικού βαθμού που κατείχε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Koval είχε καθαιρεθεί πρόσφατα από τη Ρωσική Εκκλησία και είχε παραπεμφθεί στο Εκκλησιαστικό δικαστήριο της Μόσχας, επειδή είχε αντικαταστήσει στην προσευχή την λέξη «νίκη» με την λέξη «ειρήνη» καθορίζοντας έτσι την στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να καθαιρέσει τον ιερέα ήταν μη κανονική και ελήφθη όχι για εκκλησιαστικούς λόγους αλλά για πολιτικούς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας προς το παρόν δεν σχολίασε την κατάσταση.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα επίσκοπος Φιλομηλίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Koja από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τις ανάγκες των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Τρίτην, 27ην, και την Τετάρτην, 28ην τ. μ. Ιουνίου 2023.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας, εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας, εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Το Ιερόν Σώμα εξήτασε μετ εισήγησιν της α. Θ. Παναγιότητος την υπό του καθαιρεθέντος υπό της Εκκλησίας Ρωσσίας κ. Ιωάννου Koval γενομένην έκκλητον προσφυγήν και, διαπιστώσαν ότι οι δι ους ετιμωρήθη ούτος λόγοι δεν ήσαν εκκλησιαστικοί αλλ η στάσις αυτού περί του διεξαγομένου κατά της Ουκρανίας πολέμου, ήρε την επ αυτού επιβληθείσαν ποινήν της καθαιρέσεως και επανέφερεν αυτόν εις τον ον έφερεν ιερατικόν βαθμόν (βλ. Κανόνας 9ον και 17ον της Δ Οικουμενικής Συνόδου). Μετά τούτο και κατόπιν εγγράφου αιτήματος του ιδίου, ο Παναγιώτατος προσέλαβεν υπό το ωμοφόριον Αυτού τον διαληφθέντα, μέλλοντα ίνα διακονήση εν τοις εφ εξής εις το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (βλ. ερμηνείαν Θεοδώρου Αντιοχείας του Βαλσαμώνος εις τους 17ον και 18ον Κανόνας της εν Τρούλλω και εις τον 10ον της Ζ Οικουμενικών Συνόδων).

Εξ άλλου, εν τέλει της δευτέρας συνεδρίας, προτάσει της α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφάνης Koja εξελέγη Επίσκοπος υπό τον ψιλόν τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φιλομηλίου, ως Αρχιερατικώς Προϊστάμενος δια τας υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν Ηνωμέναις Πολιτείαις Αμερικής Αλβανοφώνους Ορθοδόξους Κοινότητας.