Αυτονομία από το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε η Ουκρανική Εκκλησία του Ονουφρίου

Την αυτονόμηση της από το Πατριαρχείο Μόσχας, αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Σύνοδος των Επισκόπων της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Μετά από τρεις μήνες βομβαρδισμών της Ρωσίας προς την Ουκρανία, τις δηλώσεις στήριξης του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου στις αποφάσεις της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας, και την έκκληση του Μητροπολίτη Ονουφρίου προς τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας του κ. Ονουφρίου, αποφάσισαν να κηρύξουν “την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονόμηση της” από το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Το Συμβούλιο των Επισκόπων “καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της Εντολής του Θεού, ου φονεύσεις, και εκφράζει τα συλλυπητήρια της σε όλους όσοι έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Επίσης, απευθύνει έκκληση σε όλες τις αρχές της Ουκρανίας και τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, και να αναζητήσουν μια ισχυρή και λογική εξέλιξη που θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία”.

Χαρακτηριστικό είναι δε πως επισημαίνει ότι “εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία”, για πρώτη φορά που διαχωρίζει τη θέση της και καταδικάζει τη στάση του Κύριλλου, ο οποίος συνεχίζει μετά από τρεις μήνες να “ευλογεί” αυτόν τον πόλεμο.

“Η Σύνοδος ενέκρινε σχετικές τροποποιήσεις και προσθήκες στο καταστατικό για τη διοίκηση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υποδεικνύοντας την πλήρη αυτονόμηση και ανεξαρτησία της”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, αναφέρεται και στις σχέσεις της με την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για το ενδεχόμενο διαλόγου, θέτοντας ωστόσο και συγκεκριμένους όρους.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι “για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρέπει να σταματήσουν τις καταλήψεις εκκλησιών και τις με εξαναγκασμό μεταφορές ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως καθορίζεται από το καταστατικό τους, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτοκέφαλο και είναι σημαντικά κατώτερο”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο π. Νικολάι Ντανίλεβιτς, αντιπρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με ανάρτηση του στο Telegram τόνιζε πως “η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αποστασιοποιήθηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας, επιβεβαίωσε το ανεξάρτητο καθεστώς του και τροποποίησε ανάλογα τον καταστατικό του χάρτη.

Όλες οι αναφορές στη σύνδεση της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας, έχουν αφαιρεθεί. Μάλιστα, στο περιεχόμενο του, το καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι πλέον καταστατικό Αυτοκέφαλης Εκκλησίας”.