Αδελαΐδα: Ο Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος ανοίγει την αγκαλιά του στους αγγλόφωνους πιστούς

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή Glenelg της Αδελαΐδος μεταστεγάστηκε προσφάτως στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού.

Πρόκειται για το οίκημα, που υπήρξε η αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Νοτίου Αυστραλίας «Το Φλάμπουρο», και το οποίο διαμορφώθηκε καταλλήλως σε Ιερό Ναό, ο οποίος, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, αφιερώθηκε στον Τίμιο Σταυρό. Ο νέος Ναός διαθέτει πολύ μεγαλύτερο και καταλληλότερο χώρο για να φιλοξενήσει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη ενορία – τη μοναδική στα νοτιοδυτικά προάστια – και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Μετά από μερικές εβδομάδες λειτουργίας του νέου Ιερού Ναού, έγινε φανερό ότι η μετεγκατάσταση της ενορίας εκεί υπήρξε απολύτως επιτυχής και αγκαλιάστηκε από τους ενορίτες. Οπότε πλέον, το ερώτημα ήταν τι θα απογίνει ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος.

Και πάλι με την ευλογία και έμπνευση του Αρχιεπισκόπου, το όραμα της ιδρύσεως μιας δεύτερης αγγλόφωνης ενορίας στην Αδελαΐδα μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα. Η ίδρυση της πρώτης αγγλόφωνης Ενορίας (επ’ ονόματι του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ) υπήρξε ιδιαιτέρως επιτυχής και αποφέρει πολλούς πνευματικούς καρπούς, όμως, το ότι βρίσκεται στα βορειοανατολικά προάστια της Αδελαΐδος, δυσκολεύει τους πιστούς που ζουν στην άλλη πλευρά της πόλεως. Γι’ αυτό, ένας μικρός ναός, όπως είναι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος, στα νοτιοδυτικά προάστια, φάνηκε ως το τέλειο συμπλήρωμα στην ενορία του Αγίου Σωφρονίου, για να ιδρυθεί ως δεύτερη ενορία προς εξυπηρέτηση των αγγλόφωνων πιστών της Αδελαΐδος.

Με την ανεκτίμητη βοήθεια της «Μητρός Ενορίας» του Τιμίου Σταυρού, ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος προετοιμάστηκε με τον καλύτερο τρόπο, και η πρώτη Θεία Λειτουργία αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα τελέστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων (Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023) προεξάρχοντος του Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού. Ο Επίσκοπος μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου και κήρυξε σχετικώς προς τη γενεαλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας) τονίζοντας την ταπεινοφροσύνη του Χριστού, ο οποίος δεν εντρέπετο να γνωρίζουν οι άνθρωποι την ταπεινή κατ’ άνθρωπον καταγωγή του, και προτρέποντας όλους να μιμηθούμε την αγία του Χριστού ταπείνωση.

Η ενορία είχε την ευλογία να λειτουργηθεί (στην αγγλική γλώσσα) και ανήμερα των Χριστουγέννων. Και στις δυο ακολουθίες παρευρέθη ικανός αριθμός πιστών. Ο προοσφάτως αναδιαμορφωθείς ναός, ο οποίος έχει χωρητικότητα 40 καθημένων, ήταν και τις δυο μέρες γεμάτος και με ορθίους. Είναι στερρά η ελπίδα ότι, με τις πρεσβείες του Αγίου Παντελεήμονος, θα μπουν γερά θεμέλια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ώστε η νέα ενορία να αποτελεί ισχυρή παρουσία στα δυτικά προάστια της πόλης και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγγλοφώνων πιστών και μη, που κατοικούν στην περιοχή.