Αδελαΐδα: Η προσφορά των γυναικών στον πυρήνα εκδήλωσης για την Επανάσταση του ’21

© vema.com.au

Το απόγευμα της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου, στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας-Κοινότητος Αγίου Αντωνίου Prospect, η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος διοργάνωσε την πρώτη από τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κεντρική Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών με τη μορφή παραδοσιακού απογευματινού αγγλικού τσαγιού, στο οποίο, όμως, δόθηκε και ελληνικό χρώμα, καθώς, εκτός από τα παραδοσιακά αγγλικά γλυκίσματα, προσφέρθηκαν και ελληνικές λιχουδιές.

Ο πυρήνας της εκδηλώσεως υπήρξε η υπέροχη εποικοδομητική ομιλία στα ελληνικά και αγγλικά της κ. Ματίνας Ravelo-Κουβούση με θέμα τον αγώνα και την προσφορά των Ελληνίδων γυναικών, τόσο στη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821, όσο και στη διάρκεια των 400 και 500 χρόνων της σκλαβιάς.

Η ομιλήτρια μίλησε για τον ρόλο που έπαιξαν στην Ελληνική Επανάσταση ορισμένες εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά κυρίως για τον ρόλο των απλών πιστών ορθοδόξων γυναικών του Γένους μας στη διάρκεια της μαύρης και πικρής σκλαβιάς.

Οι απλές γυναίκες του λαού, με την ακλόνητη πίστη τους και την αγάπη στον Θεό, συντήρησαν και καλλιέργησαν στις ψυχές των Ρωμηόπουλων την Ρωμαίηκη ιδιοπροσωπία και εθνική μας ταυτότητα, σπέρνοντας έτσι εύφορο το έδαφος για τις συνεχείς, μετά το 1453, εξεγέρσεις και επαναστάσεις εναντίον του οθωμανικού ζυγού, με αποκορύφωμα την Εθνεγερσία του 1821. Οι απλές αυτές γυναίκες του λαού πολλές φορές προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση, όπως οι Σουλιώτισες στο Ζάλογγο και οι γυναίκες της Νάουσας στην Αράπιτσα.

Η ομιλήτρια συνέδεσε τις θυσίες αυτών των απλών πιστών γυναικών με τη σημερινή εποχή, στην οποία η πίστη μας αντιμετωπίζει πλείστες όσες επιθέσεις και διωγμούς, και κάλεσε τους παριστάμενους, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, όσον αφορά στη δύναμη της πίστεως και της αγάπης τους στον Θεό, να αντιμετωπίσουν με θάρρος και μαρτυρία τις σημερινές προκλήσεις και να εκφράσουν εμπράκτως και χωρίς φόβο την πίστη τους για να διατηρήσουν έτσι και την αυτοσυνειδησία τους ως Ρωμηών και να την καλλιεργήσουν στις καρδιές των παιδιών και εγγόνων τους.

Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στη σπουδαιότητα για την πνευματική μας ζωή τόσο της εθνικής ελευθερίας όσο και, κυρίως, της ελευθερίας από τα πάθη μας.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της φιλοξενούσης Ενορίας π. Νικόλαος Παύλου πήρε την ευκαιρία και ζήτησε από τους παριστάμενους, ως έμπρακτη έκφραση της πίστεώς τους, να υπογράψουν, όσοι δεν το είχαν πράξει ακόμη, τα έντυπα συλλογής υπογραφών εναντίον του συζητουμένου την επομένη της εκδηλώσεως εβδομάδα στη Βουλή νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων χωρίς μάλιστα όριο χρόνου κυήσεως.

Η εκδήλωση, πέρα από τον πρωταρχικό της σκοπό, ο οποίος ήταν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες να τιμήσουν και να διδαχθούν από τον αγώνα των ενδόξων προγόνων μας για την ελευθερία, απέβη επιτυχής και από ερανικής απόψεως, αφού συγκεντρώθηκε το ποσό των 6.000 δολαρίων, προϊόν της αγάπης των παρευρισκομένων, το οποίο θα διατεθεί για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

© vema.com.au