«Αδειάζει» τους Σέρβους ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Τόμο θα πάρουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος σήμερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία διευκρινίζει ότι η έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας θα έρθει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν ευχαριστεί το Πατριαρχείο Σερβίας για τη γρήγορη επίλυση –όπως αναφέρει- των διοικητικών ζητημάτων μετά την αναγνώρισή τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναφορικά δε με τη χθεσινή απόφαση της Εκκλησίας της Σερβίας να χορηγήσει «Τόμο Αυτοκεφαλίας» στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος διευκρινίζει πως πρόκειται για «ένα επίσημο έγγραφο, ένα είδος σύστασης με το οποίο η Εκκλησία μας παρουσιάζεται έτοιμη και άξια να της χορηγηθεί Αυτοκεφαλία».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί επισήμως το Φανάρι, όπου και προσβλέπει στην «επισημοποίηση της αποδοχής μας στη Ορθόδοξη λειτουργική ενότητα. Θα ενημερωθεί δε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κλείσει όλα τα διοικητικά ζητήματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών».

Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της χώρας θα έλθει «με την έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις κανονικές και ιστορικές του δικαιοδοσίες».