Άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά έδωσε η Τουρκία (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:48

Την έγκριση των τουρκικών αρχών έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά τον 15Αύγουστο.

Μετά την προφορική έγκριση, για την οποία υπήρξε ενημέρωση χθες, ακολούθησε η γραπτή έγκριση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

“Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά”, αναφέρει η χαρακτηριστική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν προφορική έγκριση το βράδυ της Δευτέρας στο Πατριαρχείο, και σήμερα ακολούθησε και η γραπτή άδεια, ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να βρεθεί στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να μην επιτρέψουν την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή Παναγίας Σουμελά για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου τότε ανέφερε πως “εφέτος δεν θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορικήν Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά, καθ᾽ ότι δεν εδόθη η απαιτουμένη άδεια παρά των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών”.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», είχαν σχολιάσει διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους», ανέφεραν.

© Νίκος Παπαχρήστου