Α. Διαματάρης: Η κορνίζα άργησε μια ημέρα

Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση του πάλαι ποτέ υφυπουργού εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη, αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό που καμάρωνε για το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Κολούμπια που ποτέ δεν είχε.

Όταν αποπέμφθηκε βέβαια από τον πρωθυπουργό, φρόντισε μετά από μήνες να εμφανιστεί καμαρωτός ενώπιών του με μια… κορνίζα ίσα με το μπόι του για να αποδείξει ότι έλαβε το πτυχίο του! Φευ. Η κορνίζα είχε αργήσει αρκετό καιρό και η υπουργική θέση χάθηκε.

Ο κ. Διαματάρης, εκδότης της πάλαι ποτέ ισχυρής και δυστυχώς βαρύτατα φθίνουσας ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, που περνάει κρίση και απαξιώνεται όλο και περισσότερο από τους ομογενείς των ΗΠΑ.

Τον θυμήθηκα διαβάζοντας το… περισπούδαστο άρθρο του με τίτλο «Ελπιδοφόρε, εσύ δεν είσαι Ιάκωβος». Έψαξα να βρω τι εννοεί ο κ. Διαματάρης και αναζήτησα τα άρθρα του για τον μακαριστό Ιάκωβο.

Έπεσα πάνω στο καλύτερο που έγραφε τον Αύγουστο του 1995. «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος», έγραφε ο κ. Διαματάρης, «διακατέχεται από διάφορα προσωπικά συμπλέγματα από τα οποία αν κατόρθωνε να απαλλαγεί -αλλά προφανώς δεν τα κατάφερε- θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστικό και πολύτιμο έργο στην ομογένεια και στην Εκκλησία της Αμερικής».

«Η θητεία του Ιακώβου», συνέχιζε ο κ. Διαματάρης, «είναι μια τραγωδία επικών διαστάσεων, μία ανεκπλήρωτη δυνατότητα».

Παρόμοια ήταν η κριτική του κ. Διαματάρη όχι μόνο για τον Ιάκωβο, αλλά και τον Σπυρίδωνα και τον Δημήτριο και τώρα τον Ελπιδοφόρο.

Τη μία μέρα τους αποθεώνει και την άλλη τους σταυρώνει. Μία κρύο, μία ζέστη, οι ομογενείς μας έχουν μπερδευτεί.

Και τώρα που θα τους δοθεί και δικαίωμα ψήφου, δεν είμαστε για τέτοια… μπερδέματα!

Σήμα κινδύνου για το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο

Ντόρος πολύς γίνεται τον τελευταίο καιρό με το ιστορικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και την αποκατάστασή του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ψηλότερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη που όμοιό του δεν υπάρχει.

Αν είχε ίχνος σοβαρότητας η τουρκική κυβέρνηση, θα έπρεπε να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια που γίνεται από τον Πατριάρχη και τους Έλληνες της Πόλης. Έστω να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να έρθουν από το εξωτερικό όσοι θέλουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση του ιστορικού ορφανοτροφείου.

Όμως ποιος να ευαισθητοποιηθεί; Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έδινε (αρχικά) άδεια για να λειτουργήσει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, θα νοιαστεί για το ορφανοτροφείο;

Όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουν ο συνεργάτης του Πατριάρχη, κ. Λάκης Βίγκας και δεκάδες Κωνσταντινοπολίτες, προφανώς είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μέχρι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μελετούν πώς μπορεί η ελληνική πολιτεία να συμβάλλει στην αποκατάστασή του.

Όσο για υποσχέσεις που δόθηκαν ότι θα συμβάλλουν οι… μεγάλες δυνάμεις για την αποκατάσταση του ακινήτου, αυτές ανήκουν στη σφαίρα της αστειότητας, διαβεβαιώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”