Συνάντηση των Αρχηγών των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών στην Ολλανδία

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, το Επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Orthodoxe Zendende Instantie – OZI) πραγματοποίησε συνάντηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών στην Ολλανδία.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην ιστορική Αρμενική Εκκλησία στο κέντρο του Άμστερνταμ. Συνολικώς αντιπροσωπεύουν περίπου 250.000 ορθοδόξους χριστιανούς στην Ολλανδία. Η Ορθόδοξος Εκκλησία επιθυμεί να λάβει την θέση που της αρμόζει εις την κοινωνίαν της Ολλανδίας. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας αναγνωρίσεως, το Επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Orthodoxe Zendende Instantie – OZI) υπέβαλε την 7ην Νοεμβρίου 2019 αίτησιν Αναγνωρίσεως στον αρμόδιο Υπουργό νομικής προστασίας κ. Sander Dekker, ως ογδόη Αρχή Αναγνωρισμένης (Θρησκείας) και με δική της ονομασία.

Οι ορθόδοξοι εφημέριοι των φυλακών της Ολλανδίας εργάζονται σήμερα υπό την κάλυψη της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Η ανεξάρτητη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα σημαίνει ότι με πάσα αυτονομία η Ορθόδοξη Εκκλησία θα διορίζει και ιερείς στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για τις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ολλανδία (OKIN), και ο Επίσκοπος κ. Αρσένιος (της Κοπτικής Εκκλησίας), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών στην Ολλανδία (SOKIN) αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Αρχής (OZI).

Η Αρμενική Αποστολική Ενορία στο Άμστερνταμ ιδρύθηκε προ τριακοσίων ετών. Οι ρίζες όμως της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ολλανδία χρονολογούνται πολύ παλαιότερα: ο Άγιος Σερβάτιος του Μάαστριχτ (4ου αιώνος) και πρώτος Επίσκοπος στην Ολλανδία, ήταν αρμενικής καταγωγής. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Khajag Barsamian, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εκκλησίας στο Βατικανό, προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού. Ήταν συμπαραστατούμενος υπό του πατρός Taron, εφημερίου της Ενορίας του Άμστερνταμ, και ενός διακόνου.

Εκτός της πολυετούς αρμενικής παρουσίας στην Ολλανδία, δέον να αναφερθεί και η ελληνική και ρωσική παρουσία. Η πλέον σημαντική, οπωσδήποτε, είναι η Βασίλισσα Άννα Πάβλοβνα Romanova (1795-1865), η οποία διατήρησε την πίστη της ως σύζυγος του Βασιλέως Willem II. Πιο πρόσφατα ιδρύθηκαν η Κοπτική και Συριακή Εκκλησίες μεταξύ άλλων, για την αποφυγή των διώξεων των πιστών των στην Μέση Ανατολή. Γενικώς εντάσσονται καλώς στην Ολλανδική Κοινωνία.

Οι Ορθόδοξοι της Ολλανδίας έχουν το δικό τους Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Άγιος Ειρηναίος (www.irenaeus.nl), το οποίο εντάχθηκε από την 1η Ιουλίου 2021 στο Radboud Πανεπιστήμιο του Nijmegen.