57 κωδωνοκρουσίες, όσα και τα θύματα των Τεμπών, στον έναν χρόνο από την τραγωδία

Εγκύκλιο σημείωμα προς όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προς όλες τις Μητροπόλεις απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, στο εγκύκλιο σημείωμα, το οποίο υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, η Σύνοδος προτρέπει τους ναούς να προβούν σε 57 κωδωνοκρουσίες (όσα και τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος), στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένα έτος από το τραγικό συμβάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, κ. Μαρία Καρυστιανού, κατά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει στην ενέργεια αυτή σε κάθε ιερό ναό, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 57 θυμάτων του δυστυχήματος.

Έμπρακτη ήταν εξάλλου η συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος πριν από ένα χρόνο, όταν και συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

Σε δηλώσεις του μετά το δυστύχημα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε τονίσει πως «ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία.

Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους. Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές».

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, δηλώνοντας τότε στο Orthodox Times πως “αυτό που περνάνε αυτοί οι άνθρωποι, είναι δύσκολο να το αποτυπώσουν τα λόγια.

“Δεν υπάρχουν λόγια, δεν μπορούμε να το αποτυπώσουμε. Αυτό που κάνουμε περισσότερο είναι ότι αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους γονείς των θυμάτων) να κλάψουν πάνω στο ράσο μας, αυτό κάνουμε”.

Διαβάστε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου

Διά του παρόντος γνωρίζομεν υμίν ότι την 28ην μηνός Φεβρουαρίου 2024 συμπληρούται εν έτος από του πρωτοφανούς σιδηροδρομικού δυστυχήματος εις την περιοχήν των Τεμπών, το οποίον προεκάλεσεν τον αιφνίδιον θάνατον πεντήκοντα επτά (57) Ελλήνων πολιτών, ως επί το πλείστον νέων τη ηλικία.

Όθεν, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών κ. Μαρίας Καρυστιανού, προτρέπομεν υμίν όπως κατά την ως άνω ημερομηνίαν, 28ην μηνός Φεβρουαρίου 2024 και ώραν 10ην πρωινήν, έκαστος Ιερός Ναός της καθ’ υμάς Θεοσώστου Επαρχίας προβή εις πεντήκοντα επτά κωδωνοκρουσίας, αναλογικώς προς τον αριθμόν των θυμάτων του εν λόγω δυστυχήματος, εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού εις την μνήμην αυτών.

Εντολή και Εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματεύς

Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης

Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ