Έχει Ταλιμπάν η Ορθοδοξία;

Έλλειψη εκκλησιαστικής συνείδησης

Διαβάζοντας τελευταία στα ιστολόγια να γράφουν «εκκλησιαστικοί» άνδρες, χάνει κανείς τον νου του. Διερωτάται. Είναι, αυτοί που γράφουν, πραγματικά ορθόδοξοι χριστιανοί; (Πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς, γεροντάδες, μοναχοί);

Από τα γραφόμενά τους λείπει η αγάπη. Η ειρήνη. Η σύνεση. Η ταπείνωση. Η λογική. Πάνω απ΄όλα λείπει η εκκλησιαστική συνείδηση.

Ενθυμούνται αυτά που είπε ο Χριστός; «Μή κρίνετε ἵνα μή κριθῆτε» (Ματθ. 7,1). «Πᾶσα βασιλεία μερισθεῖσα καθ’ ἑαυτήν ἐρημοῦται» (Ματθ. 12, 25). «Καὶ διὰ τὸ πληθυνθῆναι τὴν ἀνομίαν ψυγήσεται ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν ὁ δέ ὑπομείνας εἰς τέλος οὗτος σωθήσεται» (Ματθ. 24,12-13).

Τι σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων; Όταν ο πρώτος προεδρεύει Ιεράς Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν; (Ιεράς Συνόδου τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας ή Πατριαρχείου). Όταν προεδρεύει ο πρώτος Οικουμενικής Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν; Δεν είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι σε μία Σύνοδο -οιαδήποτε Σύνοδο- ο πρώτος δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά σέβεται την πλειοψηφία των μελών, αλλά ούτε και τα μέλη μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους; Μπορούν τα μέλη της Συνόδου να συνεδριάσουν χωρίς τον πρώτο; Ασφαλώς όχι. Μια τέτοια συνεδρίαση είναι παρασυναγωγή ή τυρία. Δεν είναι αυτή η πραγματική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Όποιος έχει εκκλησιαστική συνείδηση δεν σχίζει τον άρραφο χιτώνα του Χριστού. Δεν θέτει τον εαυτό του πάνω από την Εκκλησία. Δεν αφήνει τον εγωισμό του να κυριαρχήσει και να τον κάμει να πιστεύει, ότι είναι αλάθητος. Όχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και σε οιαδήποτε ευνομούμενη κοινωνία δεν επιτρέπονται αυτά τα οποία τελευταίως παρουσιάζονται σε ορθόδοξα ιστολόγια από τους παντός είδους ταλιμπάν της Ορθοδοξίας.

Όταν κάποιοι φθάνουν στο σημείο να ερμηνεύουν αυτοί με τον εγωϊσμό τους και το θέλημα του Θεού, τότε τα πράγματα γίνονται αδιόρθωτα, εκτός εάν υπάρχει πραγματική μετάνοια. Ορθόδοξοι χριστιανοί, όποιοι κι αν είστε, αποκτήστε ταπείνωση, σύνεση και εκκλησιαστική συνείδηση.

Όσοι πραγματικά έχουν ορθόδοξο φρόνημα και εκκλησιαστική συνείδηση δεν βγαίνουν στα ιστολόγια, αλλά περιμένουν να ακούσουν τη σωστή φωνή της Εκκλησίας. Η σωστή φωνή της Εκκλησίας ακούγεται μόνο από τον πρόεδρο της Συνόδου ή από τον επίσημο εκπρόσωπο αυτής. Όλα τα άλλα είναι φωνασκίες μη ορθόδοξες και προϊόν εωσφορικού εγωϊσμού.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά