Μητροπολίτης Λεμεσού: Ο Αρχιεπίσκοπος διάλεξε να κατασκανδαλίσει τον πονεμένο λαό του

Ψέματα και συκοφαντίες χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που αφορούν το πρόσωπό του.

Ο ίδιος διαψεύδει τις αναφορές αυτές και εκφράζει λύπη επειδή, όπως σημειώνει, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας διάλεξε τις ώρες αγωνίας και σοβαρών προβλημάτων και τις άγιες ημέρες των εορτών «για να σκανδαλίσει τον λαό και να συντρίψει το κατανυκτικό πνεύμα».

«Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας διάλεξε να κατασκανδαλίσει τον πονεμένο λαό του Θεού, λέγοντας τόσα άσχημα λόγια εναντίον τόσο εμού όσο και άλλων αγιώτατων αδελφών και συνεπισκόπων» αναφέρει ο Μητροπολίτης Λεμεσού και αφού δηλώνει ότι «ειλικρινά, δεν με ενοχλεί η ταπείνωση και ο εξευτελισμός που επιχειρεί ο Μακαριώτατος ευκαίρως – ακαίρως να κάνει. Εξ΄ άλλου, έχω συνηθίσει από τότε που ήμουν νέος σε αυτή τη συμπεριφορά του απέναντί μου, αλλά με πλήγωσε, γιατί όλα αυτά που λέει είναι ψέματα και συκοφαντίες και γιατί πάντα διαλέγει άγιες μέρες να τα δημοσιεύει, λες κι έχει σκοπό να σκανδαλίσει τον λαό και να συντρίψει το πνευματικό και κατανυκτικό πνεύμα των αγίων εορτών, που είναι μέρες αγάπης, ειρήνης και συγχώρεσης».

«Είμαι υποχρεωμένος, λόγω της θέσεώς μου και της ευθύνης μου έναντι της αληθείας και της συνειδήσεως και του σκανδαλισμού των πιστών αδελφών μας, να διαψεύσω ευθαρσώς όλα αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος και να πω ότι λυπούμαι πολύ για το κατάντημα αυτό του θεσμού και της θέσεως του Αρχιεπισκόπου, που μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάγκασε να διαψεύσει» συνεχίσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

«Είναι εμφανές ότι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου αποσκοπεί στο γνωστό ‘διαίρει και βασίλευε’ και ο νοών νοείτω» συμπληρώνει ο κ. Αθανάσιος.

Ολόκληρη η απάντηση του Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Με πολλή θλίψη αναγκάζομαι να γράψω αυτά τα λίγα λόγια, γιατί στις άγιες αυτές μέρες και στις δύσκολες ώρες αγωνίας και τόσων άλλων σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο ολόκληρο διάλεξε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας να κατασκανδαλίση τον πονεμένο λαό του Θεού, λέγοντας τόσα άσχημα λόγια εναντίον τόσο εμένα όσο και άλλων αγιώτατων αδελφών και συνεπισκόπων.

Ειλικρινά, δεν με ενοχλεί η ταπείνωση και ο εξευτελισμός που επιχειρεί ο Μακαριώτατος ευκαίρως – ακαίρως να κάνη. Εξ΄ άλλου, έχω συνηθίσει από τότε που ήμουν νέος σε αυτή τη συμπεριφορά του απέναντί μου, αλλά με πλήγωσε, γιατί όλα αυτά που λέει είναι ψέματα και συκοφαντίες και γιατί πάντα διαλέγει άγιες μέρες να τα δημοσιεύει, λες κι έχει σκοπό να σκανδαλίση τον λαό και να συντρίψη το πνευματικό και κατανυκτικό πνεύμα των αγίων εορτών, που είναι μέρες αγάπης, ειρήνης και συγχώρεσης.

Είμαι υποχρεωμένος, λόγω της θέσεώς μου και της ευθύνης μου έναντι της αληθείας και της συνειδήσεως και του σκανδαλισμού των πιστών αδελφών μας, να διαψεύσω ευθαρσώς όλα αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος και να πω ότι λυπούμαι πολύ για το κατάντημα αυτό του θεσμού και της θέσεως του Αρχιεπισκόπου, που μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάγκασε να διαψεύση.

Είναι εμφανές ότι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου αποσκοπεί στο γνωστό «διαίρει και βασίλευε» και «ο νοών νοείτω»…

Δυστυχώς, η ανάγκη μας έσπρωξε αυτές τις άγιες μέρες να αποκαταστήσωμεν την αλήθεια των γεγονότων και να διαψεύσωμεν τα όσα αναληθή ειπώθηκαν. Γι΄ αυτό ζητούμε και την κατανόηση και συγχώρεση των αδελφών μας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και πλουσία την ευλογία του δι’ ημάς γεννηθέντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

†Ο Λεμεσού Αθανάσιος