Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έμπρακτα στον αγώνα για διατήρηση των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Latrobe

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις όσον αφορά στη διατήρηση του Νεοελληνικού Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Latrobe.

Ως ο μεγαλύτερος φορέας νεοελληνικής εκπαίδευσης στην Αυστραλία, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θεωρεί τη διατήρηση του τελευταίου τριτοβάθμιου προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στη Μελβούρνη, υψίστης σημασίας για το μέλλον αυτής της ιστορικότατης κοιτίδος του Eλληνισμού.

Γι᾽ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας συμμετέχει ενεργά και ακάματα στην Επιτροπή Διάσωσης του Προγράμματος, ώστε να εξασφαλίσει από κοινού ένα ελληνόφωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές, εμπνευσμένοι πάντοτε, από τα φλογερά λόγια του εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «Καλύτερα, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικό σχολείο στην χώρα σου, παρά να έχεις βρύσες και ποτάμια, διότι οι βρύσες ποτίζουν το σώμα, τα δε σχολεία ποτίζουν την ψυχή».

Και πράγματι, η αλλαγή στάσης του Πανεπιστημίου Latrobe και η προθυμία του να συνεργαστεί με τον Ελληνισμό της Μελβούρνης για τη διατήρηση του Προγράμματος, δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στις πρεσβείες του αγίου πατρός ημών Κοσμά, ο οποίος μας υπενθυμίζει: «…να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν».

Στον ιερό και εθνικό αγώνα για τη διατήρηση του Νεοελληνικού Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Latrobe, επικροτώντας τους δωρητές που ήδη έσπευσαν να το ενισχύσουν οικονομικά, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θεωρεί υποχρέωσή της να προσφέρει το ποσόν που υπολείπεται για τον επόμενο χρόνο της λειτουργίας του.

Παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, θα διερευνηθούν τρόποι δημιουργίας κατάλληλων δομών, ώστε να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και πάντες οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο εν λόγω Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, καθώς και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους εφόσον αποφοιτήσουν.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας παρακαλεί θερμά, όπως συμβάλλουν όλοι στον ιερό αγώνα αυτό, προτρέποντας τους νέους της Μελβούρνης να εγγραφούν στο Νεοελληνικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Latrobe. “Ας βάλουμε τα λόγια του Αγίου πατρός ημών Κοσμά στην καρδιά μας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την διαιώνιση της γλώσσας μας στην Πέμπτη Ήπειρο”.