43 έτη Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄

Την 43η επέτειο εκλογής του σε Επίσκοπο εορτάζει σήμερα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος Β΄. Κληρικοί, φίλοι, συνεργάτες και υπάλληλοι τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ευχήθηκαν το πρωί τής Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου στον Μακαριώτατο, όπως ενισχύεται από τον Θεό συνεχώς στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί στην Εκκλησία τής Κύπρου και εν γένει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για τις ευχές και προσέφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους. Οι πλέον καλλίφωνοι έψαλαν τον πολυχρονισμό τού Μακαριωτάτου.

Ήταν το 1978, όταν ο 37χρονος τότε ηγούμενος τής Μονής τού Αγίου Νεοφύτου, Αρχιμ. Χρυσόστομος Εγκλειστριώτης, καλούνταν να αναλάβει το πηδάλιο τής πρώτης τῇ τάξει Μητροπόλεως τής Κύπρου, αφού μετά τον πρόωρο θάνατο τού αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου κυρός Χρυσόστομος Α΄ τον διαδέχθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στις 25 Φε­βρου­α­ρί­ου 1978, σύσσωμος ο παφιακός λαός, τον ε­ξέ­λε­ξε, δι­α βοής, ως νέ­ο Μη­τρο­πο­λί­τη Πά­φου.

Την ακριβώς επόμενη μέρα, στις 26 Φεβρουαρίου 1978, έγινε η εις Επίσκοπον χειροτονία του και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η εγκαθίδρυση τού νέου Μητροπολίτη στον Καθεδρικό Ναό Αγί­ου Θε­ο­δώ­ρου Πά­φου.

Άν­θρω­πος των έργων όπως ήταν και είναι, αφού μελέ­τη­σε πρώ­τα και συ­νέ­λα­βε στο πρα­γμα­τι­κό μέ­γε­θός τους ό­λα τα προ­βλή­μα­τα που ανέκυψαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974, α­νέ­λα­βε δράση, ανόρθωσε την στένουσα σε πολλούς τομείς Μητρόπολη Πάφου και μέχρι σήμερα κλεΐζει τον θρόνο τού Αποστόλου Βαρνάβα με έργα που ακόμη πραγματώνονται.

Δανειζόμαστε τους λόγους τού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου τού Γένους μας κ. Βαρθολομαίου, από το εγκάρδιο ευχετήριο γράμμα του κατά την 40ή επέτειο εκλογής τού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ εις Επίσκοπο. Λόγοι, οι οποίοι βρίσκουν σύμφωνους όλους, όσοι είχαν την ευλογία να συνεργαστούν ή να ζήσουν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄:

«…Υμείς, Μακαριώτατε είσθε άνθρωπος του διαλόγου και των ανοικτών οριζόντων. Δι’ Υμάς η Ορθοδοξία δεν εσήμαινε ποτέ και δεν σημαίνει κλειστότητα και εσωστρέφειαν, αλλά ανοικτοσύνην και φιλάνθρωπον μαρτυρίαν εν τω κόσμω.

…ως Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, ηγωνίσθητε θεαρέστως διά την ευστάθειαν της εν Κύπρω Εκκλησίας, τοποθετών μετά παρρησίας τον λύχνον «επί την λυχνίαν» (Ματθ. ε’, 15), ανυποχώρητος όταν θίγωνται τα πρώτιστα και τα τιμαλφή της Ορθοδοξίας και του Γένους.

…Προσεφέρετε, Μακαριώτατε, πλείστα όσα εις την οργάνωσιν της Εκκλησίας της Κύπρου και εις την ιεράν υπόθεσιν της διασώσεως και αναδείξεως της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομίας του ορθοδόξου κυπριακού λαού. Υπήρξατε και συνεχίζετε να είσθε ευαίσθητος ποιμενάρχης, ο οποίος γνωρίζει τας ποιμαντικάς ανάγκας του συγχρόνου ανθρώπου και προσφέρει «βοήθειαν» και «αλήθειαν» προς αυτόν».

Κατακλείοντας και ευχόμενοι στον Προκαθήμενο τής κατά Κύπρον Εκκλησίας όπως ο Δωρεοδότης Κύριος διαφυλάττει αυτόν μακροημερεύοντα και υγιή κατ’ άμφω, παραθέτουμε αυτολεξεί τα λόγια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ επ’ ευκαιρία τής επετείου αυτής: «Μακαριώτατε, ἠριστεύσατε ἐν πᾶσι, καὶ ἐν συνοδικότητι, καὶ ἐν ποιμαντικῇ διακονίᾳ, καὶ ἐν κοινωνικῇ προσφορᾷ, καὶ ἐν κόσμῳ, καὶ ἐν ἐρήμῳ!»