25 χρόνια από τον Καθαγιασμό του Παρεκκλησίου του Αεροδρομίου των Βρυξελλών

© orthodoxia.be

Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021, συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον καθαγιασμό του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Την 3η Φεβρουαρίου του έτους 1996, την επομένη δηλαδή στην Επίτιμο Διδάκτορα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης αναγορεύσεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καθηγίασε επισήμως το παρεκκλήσιο, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος Ιωακείμ (νυν Νικομηδείας), Γαλλίας Ιερεμίου (νυν Αγκύρας), Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίλλου, του Αρχιεπισκόπου του Πατριαρχείου Μόσχας εν Βελγίω Σίμωνος και του τότε επιχώριου Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονος μετά του τότε βοηθού Επισκόπου Ευμενείας Μαξίμου, κληρικών και λοιπών προσωπικοτήτων (μεταξύ των οποίων και αξιωματούχων του Αεροδρομίου). Ας μη ξεχνάμε ότι επρόκειτο τότε για το πρώτο, παγκοσμίως, ορθόδοξο παρεκκλήσι εντός αεροδρομίου.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων βρήκε στο πρόσωπο του κ. Γεωργίου Πέτρου και στην οικογένεια του τους δωρητές, που εξ ολοκλήρου θα έδιναν τη χρηματοδότηση φιλοτέχνησης του εσωτερικού διακόσμου του παρεκκλησίου του θα αφιέρωναν στον προστάτη Άγιον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Μετά από προτάση του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονος και από απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, δόθηκε στον κ. Γεώργιον Πέτρου η τιμή του Άρχοντος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Μετά από εκείνη την ημέρα, χιλιάδες ταξιδιώτες το επεσκέφθησαν, προσκύνησαν τις εικόνες, προσευχήθηκαν και σημείωσαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο των επισκεπτών. Μεταξύ των πολλών επισκεπτών ήταν και ο Πρίγκιπας Φίλιππος του Βελγίου (κατά το 1996) και κατά τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2001, έπειτα από μία Διαθρησκειακή Συνάντηση, ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, ο οποίος τέλεσε εκεί την Θεία Λειτουργία.

Συν τω χρόνω, οι αρχές του Αεροδρομίου διέθεσαν στον ποιμαντικώς υπεύθυνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας γραφείο με τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονικό υπολογιστή, για την διευκόλυνση των επαφών του με το προσωπικό του Αεροδρομίου. Κάθε μήνα μετέχει στη συνεδρίαση διαβουλεύσεως με συναδέλφους του των άλλων δογμάτων και μία φορά τον χρόνο συμμετέχει σε άσκηση ετοιμότητος για την αντιμετώπιση καταστροφών, που παραγματοποιείται στο Αεροδρόμιο. Μετέχει επίσης – υπό την ιδιότητα του πρώτου ορθοδόξου ποιμαντικώς υπευθύνου για τα αεροδρόμια – στην ‘’International Association of Civil Aviation Chaplains’’, μία ένωση που ιδρύθηκε το έτος 1967 στις Βρυξέλλες από τον Αιδεσιμωτάτο Xavier de Meeûs, που τυγχάνει ο παγκοσμίως πρώτος ποιμαντικώς υπεύθυνος για τα αεροδρόμια. Αύτη η ένωση διοργανώνει κάθε χρόνο μία μεγάλη συνέλευση των ποιμαντικώς υπευθύνων των αεροδρομίων των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών.

Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί ορθόδοξα παρεκκλήσια και εντός των Αεροδρομίων Αθηνών και Βουκουρεστίου. Αυτά, μαζί με αυτό των Βρυξελλών, μαρτυρούν την παρουσία του Θεού εκεί όπου διαβαίνουν καθημερινά πλήθη ταξιδιωτών προς τον προορισμό τους. Τα παρεκκλήσια αυτά δίδουν επίσης και μία μαρτυρία του κάλλους της ορθοδόξου Βυζαντινής παράδοσης.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Βελγίου