22η τακτική συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ (CEOB) συγκλήθηκε στην 22η τακτική συνεδρίαση. Η συνεδρίαση διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη λόγω της υγιειονομικής κρίσης, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και με την συμμετοχή του Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείον Ρουμανίας), του Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας) και του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου – Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Οι επίσκοποι μπόρεσαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις γύρω από την κατάσταση η οποία επικρατεί στις τρεις χώρες της Μπενελούξ. Μπόρεσαν κυρίως να διαπιστώσουν πως μία καθαρά βελτίωση στα στοιχεία της υγειονομικής κρίσεως επιτρέπει και τη χαλάρωση των μέτρων που τηρούνται κατά τας συγκεντρώσεις εντός των Ιερών Ναών.

Επιτρέπονται πλέον οι ιερές ακολουθίες να τελούνται με την παρουσία περισσοτέρων ατόμων. Ισχύουν βεβαίως ακόμη περιορισμοί που αφορούν κυρίως στις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν οι πιστοί μεταξύ τους καθώς και τα άλλα μέτρα προστασίας. Υπάρχει η ελπίδα πως πριν το τέλος του καλοκαιριού θα επανέλθει η κανονικότητα και στην θεία λατρεία. Επί του παρόντος όμως πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα που οι αρχές έχουν επιβάλλει.

Οι ιεράρχες διαπίστωσαν την ανάγκη ενεργοποίησης των διαφόρων επιτροπών που υφίστανται και λειτουργούν υπό την αιγίδα της Επισκοπικής Συνέλευσης και του διορισμού ορισμένων νέων μελών.

Οι ιεράρχες ενημερώθηκαν για τις νέες νομικές διατάξεις σχετικά με την λειτουργία των θρησκευτικών κοινοτήτων τόσο στην Περιφέρεια των Βρυξελλών όσον και στην Φλάνδρα.

Ενημερώθηκαν επίσης και για εκδήλωση εναντίον των διακρίσεων που έγινε στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο με την συμμετοχή των εκπροσώπων των θρησκειών και με την υπογραφή σχετικής Χάρτας.

Οι θερινές κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους που διοργανώνονται για 22η φορά υπό των Ορθοδόξων Νεολαιών Ολλανδίας και Βελγίου έλαβαν την ευαρέσκεια και ευλογία των επισκόπων.

Οι αρχιερείς ενημερώθηκαν επίσης και για τις δραστηριότητες της Ορθοδόξου Αρχής Αποστολής στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων είναι και μία συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας καθώς και μια συνέντευξη που παραχωρήθηκε.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός τους για την παροχή ορθοδόξου θεολογικής κατάρτισης στην Μπενελούξ, οι επίσκοποι πληροφορήθηκαν τις νεότερες ειδήσεις σχετικά με το Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Ειρηναίος» στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναιμέχεν της Ολλανδίας, για τις δραστηριότητές του καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του.

Επίσης έγινε ενημέρωση των επισκόπων και για την λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» στο Βέλγιο και κυρίως για την επέτειο των 30 ετών λειτουργίας του φλαμανδοφώνου τμήματος του εν λόγω Ινστιτούτου.

Η επομένη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ έχει προγραμματισθεί για την 16η Νοεμβρίου 2021.

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συγκλήθηκε στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.