20η συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ (CEOB-OBB)

Η εικοστή συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ (CEOB-OBB) πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω της υγειονομικής κρίσης, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 μεταξύ 10.00΄ και 11.00’, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και με την συμμετοχή του Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείον Γεωργίας) και του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Εξ’ αιτίας της κατάστασης, η ημερήσια διάταξη αυτής της διαδικτυακής συνάντησης ήταν περιορισμένη. Ο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρας ενημέρωσε τους άλλους Ιεράρχες για την εν γένει κατάσταση της ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις τρεις Χώρας της Μπενελούξ, ενώ οι επίσκοποι εξέφρασαν εκτιμήσεις σχετικά με την επίδραση που τα επιβληθέντα από τις κυβερνήσεις υγειονομικά μέτρα έχουν στη της ζωής της Εκκλησίας.

Οι αρχιερείς αντάλλαξαν απόψεις για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης επί της λατρευτικής και πνευματικής ζωής της Εκκλησίας και παρότρυναν τους ιερείς να συνεχίζουν να είναι κοντά στους ασθενείς και στους άλλους ενορίτες με όποιο τρόπο μπορούν.

Οι Ιεράρχες ένωσαν τις προσευχές τους υπέρ της ταχείας ανάρρωσης του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, υπέρ ανάρρωσης όλων των ασθενούντων από την πανδημία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλους τους ιατρούς και τους νοσηλευτές και αντάλλαξαν επίσης ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με επισκοπές τους και εξέφρασαν την ελπίδα τους να συντρέξουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η επόμενη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ να πραγματοποιηθεί διά της φυσικής παρουσίας των μελών της.

Η επομένη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνελεύσεως αποφασίστηκε να γίνει στις 15 Ιουνίου 2021.

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση δημιουργήθηκε κατόπιν απόφασης της Δ᾽ Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως η οποία είχε συγκληθεί στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.