Ξεκίνησαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, και με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών: Ηλία (Βηρυτού και περιχώρων), Ηλία (Τύρου, Σιδώνος και περιχώρων), Δαμασκηνού (Σάο Πάολο και πάσης Βραζιλίας), Σάββα (Νέας Υόρκης και πάσης Βορείου Αμερικής), Σιλουανού (Βύβλου, Βατρών και περιχώρων), Βασιλείου (Ακκάρης και περιχώρων), Εφραίμ (Τρίπολης, Κουράς και περιχώρων), Ιγνατίου (Γαλλίας και πάσης Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης), Γαττά (Βαγδάτης, Κουβέιτ και περιχώρων), Σιλουανού (Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας), Αντωνίου (Ζάχλε, Βαάλμπεκ και περιχώρων), Νικολάου (Χαμά και περιχώρων), Βασιλείου (Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Φιλιππίνων), Ιγνατίου (Μεξικού, Βενεζουέλας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), Αθανασίου (Λαοδικείας και περιχώρων), Ιακώβου (Μπουένος Άιρες και πάσης Αργεντινής), Εφραίμ (Χαλεπίου, Ισκαντερούν και περιχώρων), Νεφών (Σάμπχα), Γρηγορίου (Χομς και περιχώρων), και Αντωνίου (Βόστρας, Χαουράν και Όρους των Αράβων).
Η εναρκτήρια συνεδρία άρχισε με προσευχή, την οποία ύψωσαν οι Πατέρες της Αγίας Συνόδου, ζητώντας από το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει, μέσα στις ταραχές που βιώνει ο κόσμος και τις κρίσιμες συνθήκες που περιβάλλουν την Εκκλησία και τα τέκνα της, ώστε να οδηγήσουν το πλοίο της Εκκλησίας προς το ασφαλές λιμάνι, ενισχύοντας την ελπίδα, υπηρετώντας τον άνθρωπο και μαρτυρώντας για τον Κύριο.
Ο Πατριάρχης άρχισε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Θεό που επέτρεψε αυτή τη συνάντηση παρά τις δύσκολες περιστάσεις, φέρνοντας στη μνήμη την υπόθεση των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου Γιαζιτζή και Ιωάννη Ιμπραχίμ, η οποία εξακολουθεί να συναντά τη σιωπή και την αδιαφορία του κόσμου.
Τόνισε ότι η Αντιοχειανή Εκκλησία είναι μία οικογένεια, που ενώνει τους Προκαθημένους της στο σώμα της Αγίας Συνόδου· ξεκινά από την Αντιόχεια και εκτείνεται έως τα πέρατα της γης. Δεν περιορίζεται στις ιστορικές επισκοπές της Ανατολής, αλλά φτάνει σε όλες τις επισκοπές της Διασποράς· δεν περιορίζεται στο ποιμαντικό έργο, αλλά καλείται να είναι φωνή της αλήθειας σε πολλούς τομείς — στην πολιτική, στην οικονομία και στη διακονία του πλησίον.
Ο Πατριάρχης απηύθυνε επίσης μήνυμα παραμονής και σταθερότητας σ’ αυτήν τη γη, όπου βάδισαν οι άγιοι Απόστολοι, διαβεβαιώνοντας ότι οι καμπάνες των εκκλησιών μας θα συνεχίσουν να χτυπούν και ότι ο Θεός θα παραμείνει η πηγή της σοφίας των λόγων μας και η πυξίδα της ορθότητας των πράξεών μας. «Είμαστε Αντιοχειανοί και θα παραμείνουμε Αντιοχειανοί, θα μείνουμε στη γη της Αντιοχείας, οπλισμένοι με την ελπίδα — όχι απλώς ανθρώπινη αισιοδοξία, αλλά πλήρη εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Θεού.»
Οι Πατέρες της Συνόδου προσευχήθηκαν επίσης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μαρτύρων της εγκληματικής έκρηξης που σημειώθηκε στον Ναό του Αγίου Ηλία στην περιοχή Ντουγουεϊλά της Δαμασκού, ζητώντας από τον Κύριο να τους κατατάξει στους κόλπους Του, και υπέρ των τραυματιών, ώστε ο αγαθός Θεός να τους χαρίσει υγεία, ίαση και υπομονή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστη, μαζί με τον Μητροπολίτη Σάββα Εσπέρ, Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και πάσης Βορείου Αμερικής, και ομάδα μελών του Συμβουλίου Επιτρόπων της εκεί Επισκοπής.
Η παρουσία τους υπήρξε ευκαιρία να λάβουν την ευλογία του Πατριάρχη και των Αρχιερέων, καθώς και να εκφράσουν το βάθος της αντιοχειανής ενότητας. Ο Μητροπολίτης Σάββας παρουσίασε λεπτομερή έκθεση για την κατάσταση της Επισκοπής, μιλώντας για την ιστορία της, το όραμα των πιστών της και τις μελλοντικές τους προοπτικές.















