Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ. Στη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η αρνητική θέση σχετικά με την καταχώριση της «Βουλγαρικής Ορθόδοξης Παλαιοημερολογίτικης Εκκλησίας» παραμένει αμετάβλητη. Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εκφράσει επανειλημμένα αυτή τη θέση.
Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με τον Νόμο περί Θρησκευμάτων, είναι ο εκφραστής της παραδοσιακής πίστης στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας – της Ανατολικής Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία διοικείται από την Ιερά Σύνοδο και εκπροσωπείται από τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, ο οποίος είναι επίσης Μητροπολίτης Σόφιας.
«Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι ιστορικά θεμελιωμένος ανά τους αιώνες και παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Γκλάβτσεφ και υπογράμμισε ότι οι Βούλγαροι πιστοί δεν πρέπει να ανησυχούν για σχίσματα. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τη συζήτηση των προτεινόμενων αλλαγών στον Νόμο περί Θρησκευμάτων στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την υποστήριξη της αρνητικής θέσης σχετικά με την εγγραφή της Παλαιοημερολογιτικής Εκκλησίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ και ο Επίσκοπος Μελενικίου κ. Γεράσιμος, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και του ίδιου του Πατριάρχη κ. Δανιήλ, στην απόφαση των δικαστικών αρχών της χώρας να δώσουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο “Ορθόδοξη Εκκλησία” και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις, όπως αυτή των παλαιοημερολογιτών.
Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας, η οποία ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα να εγγραφεί και άλλη δικαιοδοσία με την ονομασία «Ορθόδοξη Εκκλησία», ήρθε λίγο πριν από την εκπνοή του προηγουμένου έτους.
Σε συνέντευξη του σε τοπικά μέσα, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ τόνισε σχετικά ότι αυτή η απόφαση επιτρέπει την ανάμειξη ή την επικάλυψη νομικών προσώπων και, ως εκ τούτου, την ανάμειξη θρησκευτικών θεσμών στην κοινωνία. Αυτό οδηγεί σε σύγχυση μεταξύ των πιστών. Η Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία ισχυρίζεται ότι είναι η έκφραση της Ορθόδοξης πίστης στη Βουλγαρία. Ο χωρισμός τους από την ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (BOC) πριν από τριάντα χρόνια συνέβη ακριβώς λόγω της αντίληψής τους ότι η BOC είχε πάψει να είναι εκφραστής της Ορθόδοξης πίστης».
Όπως διευκρίνισε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, οι αρχές της χώρας έχουν ορίσει με νόμο ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι η έκφραση της Ορθόδοξης ομολογίας στη Βουλγαρία.
Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είχε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες με τον Πατριάρχη κ. Δανιήλ και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για το θέμα.
«Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι ο θεσμικός εκφραστής της Ανατολικής Ορθόδοξης ομολογίας στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας με αναμφισβήτητη ιστορική συμβολή και σημαντικό ρόλο στην εθνική μας ταυτότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη, καθώς ήταν και συνεχίζει να είναι ένας πνευματικός πυλώνας σε όλες τις περιπέτειες της Βουλγαρίας. «Ως εκ τούτου, οποιοιδήποτε κίνδυνοι αντιμετωπίζει θα πρέπει να θεωρούνται ως απειλή για την εθνική μας ενότητα και κυριαρχία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.