Η πρόσφατη δικαστική απόφαση στη Βουλγαρία, με την οποία δίνεται το δικαίωμα και σε άλλες θρησκευτικές οργανώσεις να εγγραφούν με την ονομοασία «Ορθόδοξη Εκκλησία», έχει προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της χώρας. Έντονη ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, το οποίο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η εν λόγω απόφαση στην ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον ρόλο της στην κοινωνία. Η απόφαση ενέπνευσε τον φόβο του κατακερματισμού στους κόλπους της Εκκλησίας και του ποιμνίου της, με αποτέλεσμα να γίνονται έντονες συζητήσεις μεταξύ κρατικών και εκκλησιαστικών ηγετών.
Εν μέσω αυτής της εντεινόμενης ατμόσφαιρας, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ και οι Μητροπολίτες Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανός και ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συναντήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2024 με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ. Στη συνάντηση συμμετείχε και η δρ Μαρία Κιόσεβα, νομική σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου.
Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής μιας παράλληλης «Ορθόδοξης Εκκλησίας» και τη θέση της Ιεράς Συνόδου επί του θέματος.
«Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι ο θεσμικός εκφραστής της Ανατολικής Ορθόδοξης ομολογίας στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας με αναμφισβήτητη ιστορική συμβολή και σημαντικό ρόλο στην εθνική μας ταυτότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη, καθώς ήταν και συνεχίζει να είναι ένας πνευματικός πυλώνας σε όλες τις περιπέτειες της Βουλγαρίας. «Ως εκ τούτου, οποιοιδήποτε κίνδυνοι αντιμετωπίζει θα πρέπει να θεωρούνται ως απειλή για την εθνική μας ενότητα και κυριαρχία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι παρά τις έντονες πολιτικές διχογνωμίες, το κράτος, μέσω των θεσμών του, πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες για την ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τόνισε επίσης τη δέσμευση της προεδρίας να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του σημαντικού για το έθνος στόχου.
«Είμαστε ευγνώμονες που, μετά από μια περίοδο αθεϊστικής διακυβέρνησης, το βουλγαρικό κράτος έχει αναγνωρίσει τον ιστορικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην εκπαίδευση και τη διατήρηση του λαού μας, τη συμβολή της στο κράτος και την τρέχουσα σημασία της για το έθνος, και έχει κατοχυρώσει αυτή την αντίληψη μέσω της νομοθεσίας», δήλωσε ο Πατριάρχης Δανιήλ.
Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία έχει συμβάλει καθ’ όλη την ιστορία του λαού της Βουλγαρίας, καθοδηγώντας τον στο δρόμο της αλήθειας, της ενότητας και των διαχρονικών αρετών του Χριστιανισμού, οι οποίες έχουν διαμορφώσει σημαντικά την εθνική ταυτότητα.
“Αυτή ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε αντιληπτή στο νομοθετικό σώμα και τους κρατικούς θεσμούς μετά από σημαντικές δυσκολίες στην υπέρβαση του θλιβερού σχίσματος, το οποίο όχι μόνο ενόχλησε τους πιστούς αλλά είχε και αρνητικό αντίκτυπο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να πυροδοτούνται διαιρέσεις εντός της κοινωνίας και του κράτους στο σύνολό του.
Ας διδαχτούμε από τις δοκιμασίες που έχουμε περάσει. Ελπίζουμε ότι το κράτος, μέσω των θεσμών του, θα επιδείξει συνέπεια στη διατήρηση και εφαρμογή των ευεργετικών επιτευγμάτων της συνεργασίας του με τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας, σε όλους τους τομείς του έθνους», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Δανιήλ.
Φωτογραφίες και βίντεο: Κέντρο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας