Η πόλη των Χανίων και η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου αποχαιρέτησαν σήμερα τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Δαμασκηνό.
Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρέτησαν τα Χανιά και ολόκληρη η Κρήτη, τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμάσκηνο, που εκοιμήθη το απόγευμα της Τρίτης.
Κλήρος και πιστοί παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου αποχαιρετώντας τον αγαπητό ιεράρχη.
Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όπως ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Επίσης το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χανίων Νίκος Καλογερής, η υφυπουργός μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη, αλλά και οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γγ Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής.
Στους επικηδείους που εκφωνήθηκαν το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό καθώς υπήρξε αναφορά στο σπουδαίο έργο του μακαριστού ιεράρχη και την προσφορά του.
Μετά την εξόδιο ακολουθία, πομπή με το σκήνωμα του μακαριστού Δαμασκηνού κατευθύνθηκε πεζή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου τελέστηκε τρισάγιο όπως και σύντομη στάση έξω από το Επισκοπείο.
Τιμές απέδιδαν η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Χανίων, η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, άγημα του στρατού και Κρητικοί με παραδοσιακές φορεσιές.
Το σκήνωμα του κυρού Δαμασκηνού, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί της Πέμπτης.
Η ταφή πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλλων.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην Εξόδιο Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.
Εκ μέρους της Συνόδου, επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Μοναχικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς λαού, μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Εικοσιδέκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Ο Μητροπολίτης Γουινέας, Γεώργιος, μίλησε για τον αοιδιμο δεσπότη, εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.
Σύμφωνα με την επιθυμία του μακαριστού Ιεράρχου, δεν εκφωνήθηκε άλλοι επικήδειοι λόγοι.
Το πένθος εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Ο μακαριστός Ιεράρχης εκοιμήθη το απόγευμα της Τρίτης σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, έπειτα από επιτυχές χειρουργείο στο έντερο, στο οποίο είχε υποβληθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Είχε προηγηθεί άλλη μία σοβαρή επέμβαση τον Ιούλιο του 2024, και συνολικά, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, είχε περάσει δύο δύσκολες χειρουργικές δοκιμασίες.
Δυστυχώς, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέληξε, βυθίζοντας στη θλίψη τον κλήρο και τον λαό της Μητρόπολής του.



















