της Έφης Ευθυμίου
Τις εγκαταστάσεις των δομών φιλοξενίας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Συνύπαρξις» στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Αθήνα.
Στο κέντρο βρισκόταν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο γενικός διευθυντής του κέντρου, π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.
Ο π. Παντελεήμων, με μια σύντομη ομιλία του καλωσόρισε τους συνέδρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, και τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της «Συνύπαρξις».
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η χριστιανική πίστη μπορεί να φέρει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα να εργάζονται από κοινού με αγάπη και φροντίδα για τον συνάνθρωπο.
«Είμαστε χαρούμενοι που σας υποδεχόμαστε εδώ. Αποστολή μας στη «Συνύπαρξις» είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η «Συνύπαρξις» ήταν πάντα σε στενή επαφή με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με τον Δρ. Παπαντωνίου να ξεκινά την καθιέρωση του κέντρου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οδηγός μας είναι τα λόγια του Χριστού “ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε”. Για εμάς, όλοι οι άνθρωποι αξίζουν προστασία και αξιοπρέπεια».
Ο π. Παντελεήμων τόνισε δε πως όπως ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία, άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να γίνουν αυτόνομοι.
Όχι ως outsiders, αλλά ως μέλη του συνόλου. Για εμάς, Συνύπαρξη σημαίνει αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που έρχονται και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν».
Ο ίδιος σημείωσε πως την τελευταία δεκαετία, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της «Συνύπαρξις» έχει στηρίξει χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. «Έχουμε μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία στην παροχή οικονομικής βοήθεια. Εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία επανένωσης με τους δικούς τους ανθρώπους μέσω του προγράμματός μας».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία της Ελλάδος για τα ασυνόδευτα παιδιά που έφθαναν στη χώρα περνώντας τα σύνορα. Το 2020 έφτιαξε για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα Compass, που περιλαμβάνει πέντε κέντρα σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.
«Δεν ήταν ότι τους δώσαμε ένα μέρος να μείνουν. Παρείχαμε ψυχολογική στήριξη, βοήθεια, εκπαίδευση και κυρίως, την αίσθηση ότι ανήκουν », ανέφερε ο π. Παντελεήμων.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το έργο δεν αφορά μόνο στη βοήθεια των νέων που φθάνουν στην Ελλάδα, και στην προώθηση και ενίσχυση του διαλόγου με τις τοπικές ενορίες, που έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία.
«Στην καρδιά του προγράμματος Compass, βρίσκεται η προστασία των παιδιών που έχουν υποφέρει, έχουν βιώσει εκτοπισμό, μακρά περίοδο αβεβαιότητας, έχουν βαθιά ψυχολογικά προβλήματα από εγκατάλειψη. Η ψυχολογική στήριξη αυτών των παιδιών είναι κεντρικής σημασίας στο έργο μας», ανέφερε.
Τα κέντρα δημιουργήθηκαν με τη λογική του πώς θα μπορούσαν να είναι όσο το δυνατό καλύτερα για τους ανθρώπους που φθάνουν περνώντας τα σύνορα. «Κάθισα και σκέφτηκα με τους συνεργάτες μου, πώς θα ήθελα να ήταν ένα κέντρο εάν ήμασταν εμείς πρόσφυγες;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο π. Παντελεήμων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, οδηγήθηκαν στη δομή φιλοξενίας παιδιών, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς δουλεύουν οι δομές, που μένουν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, να μιλήσουν μαζί τους.
Ενημερώθηκαν επίσης από τους εργαζόμενους στο κέντρο για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, πόσοι εργάζονται, σε ποιους τομείς και πόσα παιδιά φιλοξενούνται στους χώρους της δομής.