Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Σήμερα γεννάται η δόξα και το κήρυγμα των Προφητών. Με τη γέννησή της η Μαριάμ ανατρέπει την κατάρα της στειρότητας. Η πρώην άγονη χώρα και η πρώην στείρα Άννα τίκτει θαυματουργικά την καρποφόρα γη, τη θεόπαιδα και τροφό της ζωής μας. Τα σπλάχνα της Θεοτόκου δέχονται τον ουράνιο Άρτο, το Λυτρωτή και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Η εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας. Αν η πρώτη γυναίκα, η Εύα, με την ανυπακοή της, μαζί με τον Αδάμ οδήγησαν την ανθρωπότητα εκτός του Παραδείσου και στο θάνατο, η υπακοή της Παναγίας μας στο θέλημα του Θεού, μάς ανακάλεσε από τη δουλεία και μας οδήγησε στην Ανάσταση της ανθρωπίνης φύσεως στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού και κατά συνέπεια οδήγησε στη σωτηρία ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι ενάρετοι Ιωακείμ και Άννα προσεύχονταν καθημερινά να αποκτήσουν ένα παιδί. Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και έκανε πραγματικότητα το αίτημά τους: τους αξίωσε να φέρουν στον κόσμο την Υπεραγία Θεοτόκο, τη γυναίκα που έμελλε να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου.
Μαζί με τους δίκαιους Ιωακείμ και Άννα χαίρονται και όλοι οι πιστοί. Και τούτο διότι η Μητέρα της ζωής, καθαρισθείσα δια του Αγίου Πνεύματος από το προπατορικό αμάρτημα, το οποίο κληρονόμησε από τους γονείς της, με τον Άχραντο τόκο της, έφερε τη χαρά, έλυσε την κατάρα και το σκοτάδι τής αμαρτίας και απάλλαξε από τη φθορά το ανθρώπινο γένος, λυτρώνοντάς το από το θάνατο.
«Σήμερον της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια· σήμερον έπνευσαν αύραι, σωτηρίας προάγγελοι· η της φύσεως ημών διαλέλυται στείρωσις· η γαρ στείρα μήτηρ δείκνυται, της παρθενευούσης μετά τόκον του κτίσαντος, εξ ης το αλλότριον οικειούται ο φύσει Θεός, και τοις πλανηθείσι διά σαρκός σωτηρίαν απεργάζεται, Χριστός ο φιλάνθρωπος, και λυτρωτής των ψυχών ημών» (Ιδιόμελα της Θεοτόκου, Στεφάνου Αγιοπολίτου. Ήχος πλ. β’).
Προσευχή μας η Παναγία μας να μας θωρακίζει, μαζί με τη συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια, τη μετάληψη του Αναστημένου Σώματος και Αίματος του Υιού της και Θεού μας, από θλίψεις και ασθένειες, συμβουλευόμενοι, με σύνεση και νου, των επιστημόνων μας ιατρών.
Πηγή: Εκκλησία Κύπρου