• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Orthodox Times
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
        • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
        • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
No Result
View All Result
Orthodox Times
No Result
View All Result
Home ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το αθάνατο νερό του Αναστημένου Χριστού

Μάι 22, 2025 | 14:53
in ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Μιλάνου

του Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου

Καθώς, ʺθανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχής· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιονʺ[1], όλοι εμείς, τα φωτόμορφα τέκνα της άσπιλης και άμωμης Νύμφης Του Εκκλησίας, προσερχόμαστε ʺλαμπαδηφόροι τω προιόντι Χριστώ εκ του μνήματος ως νυμφίωʺ[2] και συνεορτάζουμε ʺταίς φιλεόρτοις τάξεσι, πάσχα Χριστού το σωτήριονʺ[3].

Την Ε´ Κυριακή μετά από το Πάσχα, μέσα στην χαρά ʺτης κλητής και αγίας ημέραςʺ[4], οι χριστιανοί καλούμαστε να ξαναζήσουμε εμπειρικά την ιερή συνάντηση του Κυρίου με την Σαμαρείτιδα, όπως μας την παραδίδει ο Μαθητής της αγάπης στο Ευαγγέλιό του. Εκείνη, ʺακούσασα της φωνήςʺ[5] ʺτου σωτήρος του κόσμουʺ[6], η οποία έρχεται από ʺτην πόλιν της Σαμαρείας λεγομένην Συχάρʺ[7], σπεύδει και ζητεί να ʺπίη εκ του ύδατοςʺ[8], το οποίο ʺγενήσεται εν αυτή πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιονʺ[9].

Ένα από τα ωραιότερα ευαγγελικά γεγονότα είναι η συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα γυναίκα, η οποία τόσο αριστοτεχνικά περιγράφεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Ε’ Κυριακής του Πεντηκοσταρίου[10].

Στον διαμειφθέντα διάλογο, στον οποίον περικλείεται ο,τι πιο ωραίο σε τεχνική παράσταση και ο,τι πιο υπέροχο σε έκφραση αιώνιων αληθειών, αποκαλύπτεται ολόκληρη η απαράβλητη αξία και η υπεροχή του πνεύματος, το οποίο ζωοποιεί, απέναντι στο γράμμα· της ουσίας απέναντι στον άγονο τύπο· της αθάνατης ψυχής απέναντι στη θνητή σάρκα.

Στον διάλογο αυτόν αποκαλύπτεται όλη η ευρύτητα του Χριστιανισμού, σε αντίθεση με την στενότητα και το ανελεύθερο πνεύμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.
Από το ʺφρέαρ του Ιακώβʺ[11], ή μάλλον από το βαθύ φρέαρ αυτού του διαλόγου, ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε λίγες μόνον σταγόνες, για να δροσιστούν αγιασματικά και να ανακουφιστούν πνευματικά τα αισθητήριά μας.

Πρόκειται, για ένα πραγματικά θαυμάσιο διάλογο, του οποίου θέμα και κίνητρο είναι η θεία χάρη· διάλογο, όπου η θεία αγαθότητα -για μια ακόμη φορά- θριάμβευσε πάνω σε ένα πλάσμα του Δημιουργού, που βρισκόταν στο κοινωνικό περιθώριο της κλειστής κοινωνίας της Σαμαρείας.
Ο ερημικός εκείνος τόπος, ο οποίος έκτοτε έχει το όνομα της Σαμαρείτιδας, μεταβάλλεται σε διαρκή άμβωνα του υψηλότερου χριστιανικού κηρύγματος. Το δροσερό νάμα της πηγής, κατά τον αμίμητο διδακτικό τρόπο του Ιησού, δίνει το ωραιότερο σύμβολο στο ʺύδωρ το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιονʺ[12] και η φυσική δίψα στα ευγενέστερα ιδανικά της ψυχής του ανθρώπου.

Ο Χριστός ανυψώνει σταδιακά τον νού και την καρδιά της συνομιλήτριάς Του από τις υλικές ανάγκες της καθημερινότητας στις υψηλότερες κορυφές της πνευματικής ζωής, με μία μοναδική διδαχή· ʺπνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείνʺ[13].

Και με βλέμμα προφητικό και με τόνο θριαμβευτικό προλέγει την πνευματική κυριαρχία της διδασκαλίας Του στις ανθρώπινες καρδιές. Η λατρεία της νέας πίστεως, η καθαρή λατρεία του ουρανίου Πατέρα, ούτε πατρίδα γνωρίζει, ούτε τοπικά όρια, ούτε καθορισμένες εποχές, ούτε φυλετικά προνόμια, ούτε εθνικές περγαμηνές.
Ο Κύριος, χωρίς να αποκηρύσσει τις συνηθισμένες λειτουργικές πράξεις και τελετές, στις οποίες αντικατοπτρίζεται η λάμψη των αιωνίων αληθειών του Ιουδαισμού, κατακρίνει την στενότητα της αντιλήψεως κάθε εποχής, η οποία τείνει να υποκαταστήσει τον τύπο από την ουσία, το σύμβολο από την πραγματικότητα, την σκιά από το σώμα, την πράξη από τη διάθεση, την εκδήλωση από το φρόνημα, την εξωτερική τελετουργία από την εσωτερική λατρεία.

Και διακηρύσει ότι, ούτε το όρος Γαριζίν, το περιώνυμο τούτο προσκύνημα των Σαμαρειτών, ούτε ο ναός των Ιεροσολύμων, αυτό το παλλάδιο του Ιουδαισμού, μπορούν πλέον να εγείρουν εγωιστικές αξιώσεις πάνω στην αληθινή λατρεία. Κάθε τόπος μπορεί να χρησιμεύσει ως ναός, για την ελεύθερη έκφραση της λατρείας του ζωντανού Θεού, η διαρκής παρουσία του Οποίου αγιάζει τα πάντα.
Η αληθινή λατρεία του ουράνιου Πατέρα έχει πήξει το θυσιαστήριό της στην καρδιά του ανθρώπου και προσφέρεται οπουδήποτε και αν αυτός βρίσκεται· στο σκοτάδι της φυλακής, στη λάμψη των ανακτόρων, στην πενιχρότητα της κατακόμβης, στην ωραιότητα του ναού, στο βάθος της κοιλάδας, στην κορυφή του βουνού.

Και αυτό συμβαίνει, διότι τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία της λατρείας του Θεού είναι η αγνότητα του φρονήματος, η καθαρότητα της καρδιάς, η ευγένεια του αισθήματος, τα υψηλά ιδεώδη, τα οποία με μία φράση ονομάζονται η εν Χριστώ ζωή.
Χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε λατρεία, ούτε προσευχή. Δεν μπορούν καν να υπάρξουν άνθρωποι, αλλά πείνα και δίψα και όρεξη, οι οποίες ζητούν διαρκώς την ικανοποίησή τους. Οι εξωτερικοί τύποι μάλιστα έχουν σημασία και αξία μόνον εφ’ όσον γίνονται θεραπευτικά μέσα των αναγκών της λατρείας και όχι άψυχα κακέκτυπά της.

Αυτά τα βασικά στοιχεία της λατρείας του ζωντανού Θεού κηρύσει και βιώνει η Εκκλησία του Χριστού, η οποία ʺοδόν ειρήνης ουκ έγνωʺ[14]. Ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Βάδισε πάνω σε αγκάθια και τριβόλια. Πορεύτηκε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι, γεμάτο εμπόδια. Ο χιτώνας της είναι βαμμένος στο αίμα του μαρτυρίου. Η ιστορία της είναι ιστορία ʺβασάνοις συνεχομένηʺ[15], είναι ιστορία κακώσεων, αλλά και εγκαρτέρησης και αυτοθυσίας. Έχουμε πολλούς λόγους ευγνωμοσύνης για τον ευεργετικό ρόλο, τον οποίον διεδραμάτισε η Εκκλησία και μάλιστα το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ως μία πνευματική δύναμη, στην προστασία της θρησκευτικής, της φιλανθρωπικής, της εκπαιδευτικής και γενικά της κοινοτικής ζωής. Καθώς η φλόγα της λαμπάδας κινδυνεύει να σβήσει από τον άνεμο, αν δεν προστατευθεί από το φανάρι, έτσι και η φλόγα της συνείδησης του Γένους, αν δεν προστατεύεται από ένα πνευματικό Φανάρι, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους, όταν πνέουν διαρκείς και ορμητικοί άνεμοι φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, βασισμένη πάντοτε στις θεμελιώδεις αρχές του Ευαγγελίου, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό Φανάρι, το οποίο διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της υπόστασης του ευσεβούς Γένους των Ορθοδόξων. Μέσα στα τείχη του Διπλοφαναρίου καλλιεργείται το χριστιανικό ήθος, η ασκητική διάθεση, η λατρεία του ζωντανού Θεού και το μαρτυρικό φρόνημα της πίστης μας. Η Εκκλησία είναι για όλους εμάς η νέα κιβωτός της σωτηρίας, η οποία μας σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας και από τον καταποντισμό ενός μακροχρόνιου κυκλώνα, ο οποίος πλήττει την σύγχρονη κοινωνία. Γι΄ αυτό και πρέπει πάντοτε να αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε οργανωμένοι γύρω από την φρυκτωρό μας, η οποία, σε κάθε εποχή, με τους εκάστοτε πνευματικούς ηγέτες της, αποδείχθηκε ως η ασφαλέστερη εγγύτητα ολόκληρης της υπόστασής μας.

Και το πλέον σημαντικό είναι ότι η Μητέρα Εκκλησία όχι μόνο ζει, αλλά ζει και βασιλεύει και παραμένει ενεργής και πρωταγωνιστεί στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, προσφέροντας στον κόσμο το αθάνατο νερό του Αναστημένου Χριστού!

Ας ενστερνιστούμε λοιπόν τον λόγο του Χριστού προς την Σαμαρείτιδα· ʺος δι’ αν πίη εκ του ύδατος ου εγώ δώσω αυτώ, ου μη διψήση εις τον αιώνα, αλλά το ύδωρ ο δώσω αυτώ, γενήσεται εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιονʺ[16].

Ας μη διστάσουμε να αντλήσουμε ʺύδωρ μετ’ ευφροσύνης εκ των πηγών του σωτηρίουʺ[17].

Ας μη διστάσουμε να αντλήσουμε αυτό το μοναδικό, αυτό το ζωογόνο ύδωρ, από το φρέαρ της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, από το οποίο αρδεύεται ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, για να μπορέσουμε επιτέλους να ξεδιψάσουμε με τα αιώνια νάματα του λόγου του Ιησού, ο Οποίος ʺαναστάς από του τάφου καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεοςʺ[18].

ʺΑυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήνʺ[19]!

[1] Τροπάριο Ζ΄ Ὠδῆς Κανόνα τοῦ Πάσχα
[2] Τροπάριο Ε΄ Ὠδῆς Κανόνα τοῦ Πάσχα
[3] Ἀπό τό ἴδιο τροπάριο
[4] πρβλ. Εἰρμό Η΄ Ὠδῆς Κανόνα τοῦ Πάσχα
[5] Ἰω. 10, 3
[6] πρβλ. Ἰω. 4, 42
[7] Ἰω. 4, 5
[8] Ἰω. 4, 14
[9] Πρβλ. Ἰω. 4, 14
[10] Ἰω. 4, 5-42
[11] πρβλ. 4, 12
[12] Ἰω. 4, 14
[13] Ἰω. 4. 24
[14] πρβλ. Ρωμ. 3, 17
[15] πρβλ. Ματθ. 4,24
[16] Ἰω. 4, 14
[17] Ἡσ. 12, 3
[18] Ὄρθρος Ἁγίας. καί Μεγάλης Κυριακῆς τοῦ Πάσχα
[19] Συναξάριο τῆς ἰδίας ἡμέρας

Tags: πνευματικοτητα

Διαβάστε Επίσης

Έχουμε ανάγκη αγάπη χριστιανική
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έχουμε ανάγκη αγάπη χριστιανική

16 Ιουλίου, 2026
“Ο Θεός της ειρήνης είθε να φυλάξη και τον νουν και την γλώσσαν σας”
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της ειρήνης είθε να φυλάξη και τον νουν και την γλώσσαν σας”

15 Ιουλίου, 2026
Όταν έχεις τον Χριστό τα έχεις όλα
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όταν έχεις τον Χριστό τα έχεις όλα

8 Ιουλίου, 2026
Lord, be merciful to me
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Πολύ μας αγαπάει ο Κύριος”

6 Ιουλίου, 2026
“Κύριε Ιησού Χριστέ δόξα σοι”
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Κύριε Ιησού Χριστέ δόξα σοι”

3 Ιουλίου, 2026
Μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Ειρηναίου στην Κίσαμο
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με το κεράκι ζητούμε κάτι από τον Θεό

2 Ιουλίου, 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Next Post
Αγιασμός για την νέα αντιπυρική περίοδο από τον Μητροπολίτη Μάνης

Αγιασμός για την νέα αντιπυρική περίοδο από τον Μητροπολίτη Μάνης

Ροή Ειδήσεων

Επισκοπή Αδελαΐδος: Χειμερινή Έκθεση Βιβλίου 2026 και εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παϊσίου

Επισκοπή Αδελαΐδος: Χειμερινή Έκθεση Βιβλίου 2026 και εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παϊσίου

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 21:56
0

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Ιεράς Επισκοπής Αδελαΐδος διοργανώνει την ετήσια...

Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας στο χωριό Λούγκαρ της Δρόπολης

Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας στο χωριό Λούγκαρ της Δρόπολης

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 21:41
0

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέστηκε στο χωριό Λούγκαρ της Δρόπολης η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού...

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συζήτησαν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συζήτησαν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 21:03
0

Με την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Δημοκρατία, Kimberly Guilfoyle, συναντήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026...

Επίσκεψη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

Επίσκεψη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 20:36
0

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, σε κλίμα...

Με επιτυχία το 28ο Φιλανθρωπικό Τσάι Αγάπης της Ενορίας Κοκκινόρραχης

Με επιτυχία το 28ο Φιλανθρωπικό Τσάι Αγάπης της Ενορίας Κοκκινόρραχης

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 20:16
0

Το 28ο Φιλανθρωπικό Τσάι Αγάπης πραγματοποίησε με επιτυχία η Ενορία Κοκκινόρραχης το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2026, στον...

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερόθεο και Αγρυπνία στην Ύδρα από τον Μητροπολίτη Εφραίμ

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερόθεο και Αγρυπνία στην Ύδρα από τον Μητροπολίτη Εφραίμ

by NewsRoom
Ιούλ 16, 2026 | 19:53
0

Το πρόγραμμα των ποιμαντικών και λατρευτικών εκδηλώσεων του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ στην Ύδρα ανακοίνωσε η...

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας



Σύνδεσμοι

  • Ορθοδοξία
  • Πολιτική
  • Επικαιρότητα
  • Πνευματικότητα
  • Πολιτισμός
  • Απόψεις - Άρθρα
  • Μελχισεδέκ

Ακολουθήστε μας

Ταυτότητα

Διαφήμιση

Επικοινωνία

Όροι Χρήσης

© 2026 OrthodoxTimes.gr
digital world media

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
      • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
      • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
      • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
      • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
    • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
      • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ
  • ENGLISH VERSION


© 2024 OrthodoxTimes.gr - All rights reserved.