Την αποτομή της κεφαλής του τιμίου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος σε κατά τόπους Μοναστήρια, ενοριακούς Ι. Ναούς και πολλά εξωκκλήσια της υπαίθρου.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατά τον Εσπερινό της εορτής, χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ι. Ναό της απομακρυσμένης ορεινής Ενορίας Μύλων Μεσσαπίων, όπου θησαυρίζεται και το θαυματουργό εικόνισμα του τιμίου Προδρόμου, του επονομαζομένου και «Κατουνιώτη».
Τον Μητροπολίτη πλαισίωσαν ο αρχιμ. Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-εφημέριος της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, ο πρεσβ. Ιωάννης Καραντάκης-εφημέριος της Ενορίας Μύλων και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.
Στο κήρυγμά του προς τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες προσκυνητές, ο Μητροπολίτης, ανέπτυξε το πανανθρώπινο ζητούμενο του κηρύγματος του τιμίου Προδρόμου, την μετάνοια, την οποία έχουμε ανάγκη όλοι μας. Περιέγραψε επίσης με σαφήνεια ότι η κάθε είδους αμαρτία έχει μοναδική πηγή τον εγωϊσμό, που μας παραμορφώνει και επεσήμανε ότι η μετάνοια δεν είναι απλή αλλαγή επιλογών, αλλά άθλημα πνευματικό, το οποίο, διά της χάριτος του Θεού, μας αναμορφώνει, από σκληρόκαρδους και δόλιους, όπως οι πρωταγωνιστές της δολοφονίας του τιμίου Προδρόμου, σε ταπεινούς και αγνούς, όπως κάθε άγιος που έβαλε αρχή μετανοίας στη ζωή του.
Την κυριώνυμη ημέρα, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος μετέβη στον ενοριακό Ι. Ναό τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς.
Συλλειτουργοί του Μητροπολίτη ήταν οι αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης-προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, Παύλος Μπαρμπούτης-εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι πρωτοπρεσβ. Αντώνιος Μπαφαλούκος-εκ της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Κυριάκος Κοκκάλας-εφημέριος της εορταζούσης Ενορίας, ο σταυροφόρος-οικονόμος Παναγιώτης Μπαφαλούκας, ο οικον. Ιωάννης Μπαραμπούτης, οι πρεσβ. Κωνσταντίνος Δέδες-εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου, Ζήσης-Ιωάννης Φουρμούζης-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Ερετρίας και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο, ο Μητροπολίτης επεσήμανε την μεγάλη διαφορά που έχουν τα ανόσια δείπνα και συμπόσια, με το μοναδικό και ιερό δείπνο του Θεού, δηλαδή, την Θεία Ευχαριστία.
Μεταξύ των εκκλησιασθέντων παρέστησαν και η Βουλευτής Ευβοίας κ. Αικατερίνα Καζάνη, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Νικόλαος Γουρνής και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερετρίας κ. Δημήτριος Αργύρης. Επίσης το ιερό αναλόγιο διηκόνησε, με πιστότητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό μέλος, ο κ. Δημήτριος Πετρογιάννης.
Κατά το ίδιο διήμερο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος ενοριακού Ι. Ναού τιμίου Προδρόμου Καθενών, πλαισιούμενος από τον αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον οικον. Ιωάννη Κετσετζή-εφημέριο της εορταζούσης Ενορίας, τους πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο-εφημέριο της Ενορίας Θεολόγου Διρφύων, Δημήτριο Κορόζη-εφημέριο της Ενορίας Μίστρου, Αθανάσιο Σάλιαρη-εφημέριο της Ενορίας Κάτω Στενής, Ιάκωβο Κετσετζή-εφημέριο της Ενορίας Άνω Στενής και τον διάκ. Χρήστο Ραμαντανάκη.
Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του τιμίου Προδρόμου.
Την επομένη 29 Αυγούστου 2024, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιο του τιμίου Προδρόμου της Ενορίας Αφρατίου.
Συνιερουργοί του Θεοφιλεστάτου ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυκας, Πορφύριος Γερμανός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νικολάου του ομωνύμου Δημ. Διαμερίσματος του Δήμου Χαλκιδέων, ο πρεσβ. Χρυσόστομος Τσούβαλης-εφημέριος της Ενορίας Αφρατίου και ο διάκ. Χρήστος Ραμαντανάκης.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Ιωάννης Μικέλης