Τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος υποδέχθηκε στην κατοικία του τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, κ. Παντελή Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο.
Σύμφωνα με το posmina.info, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μίλησε στον υψηλόβαθμο προσκεκλημένο για τον ιστορικό ρόλο της Ιεράς Μονής Αγίου Μιχαήλ με τον Χρυσό Τρούλο στη νεότερη ιστορία της Ουκρανίας. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την πολύτιμη υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, την εκκλησιαστική κατάσταση στη χώρα, καθώς και για τον διάλογο με τους Ορθοδόξους που δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Επιπλέον, συζήτησαν για την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου», η οποία “για περισσότερα από 30 χρόνια”, σύμφωνα με το posmina.info, “δηλητηρίαζε τη συνείδηση των Ουκρανών”.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Συζητήθηκαν ειδικότερα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε: «Η Ουκρανία περνά δύσκολες στιγμές, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι με τη βοήθεια του Θεού θα επιτύχουμε τη νίκη και μια δίκαιη ειρήνη. Ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να ηττηθεί από έναν αιμοσταγή τύραννο. Βλέπουμε επίσης τις ενεργές προσπάθειες του κράτους που μας έχει επιτεθεί να διατηρήσει τη θρησκευτική του δομή στη χώρα μας, με στόχο να τη χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Το καθήκον μας είναι να το αποτρέψουμε αυτό και, παρά τις προκλήσεις, με σύνεση και σταθερότητα, να προωθήσουμε την ενότητα των Ορθοδόξων Ουκρανών και την ανάπτυξη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας μας».