Μια καθοριστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι’, του Συροϊακωβίτη Πατριάρχη Ιγνατίου Εφραίμ Β’, του Μελχίτη Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Γιουσέφ, του Καρδινάλιου Mario Zenari, Αποστολικού Νούντσιου στη Συρία, καθώς και άλλων χριστιανών προκαθημένων, επισκόπων και μοναχικών εκπροσώπων από τη Δαμασκό και τα περίχωρα.
Ενότητα και Συνεργασία για ένα Καλύτερο Μέλλον
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συρία, με έμφαση στην εθνική ενότητα, την αλληλοϋποστήριξη και τη συλλογική χριστιανική μαρτυρία. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας και σχημάτισαν κοινή επιτροπή για την αντιμετώπιση των αναγκών και την προώθηση σταθερότητας και ευημερίας.
Συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, κ. Geir Pedersen, ο οποίος καλωσορίστηκε θερμά από τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι’. Ο Πατριάρχης επεσήμανε την ανάγκη για ένα δημοκρατικό και περιεκτικό σύνταγμα που θα εγγυάται την ίση συμμετοχή όλων των πολιτών και θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, διατηρώντας παράλληλα τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
«Οι Χριστιανοί δεν είναι φιλοξενούμενοι στη Συρία, αλλά αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού της ιστού», δήλωσε ο Πατριάρχης, ενώ τόνισε ότι η κοινή ιστορία και το πεπρωμένο του συριακού λαού απαιτούν συνεργασία και ενότητα.
Ο κ. Pedersen εξέφρασε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την ανάκαμψη της Συρίας, βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε τη σημασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης, της άρσης των οικονομικών κυρώσεων και της διευκόλυνσης των προσπαθειών ανασυγκρότησης, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή συνάντηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας».
Μήνυμα Ελπίδας και Ειρήνης
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με προσευχή, όπου οι προκαθήμενοι των εκκλησιών κάλεσαν τον Θεό να θεραπεύσει τον πόνο του συριακού λαού, να εμπνεύσει αγάπη και ενότητα, και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η πολυπολιτισμικότητα και η κοινή ιστορία της Συρίας θα αποτελούν το θεμέλιο για ειρήνη, δικαιοσύνη και ευημερία.