Περιμένουν κίνηση κατευνασμού από Μητσοτάκη εν όψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Το άνοιγμα των εκκλησιών με την παρουσία μέχρι και 50 πιστών σε κάθε λειτουργία, εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, όπως πρώτο είχε αναφέρει το orthodoxtimes.gr.

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα την προηγούμενη εβδομάδα, που αφορούν στο άνοιγμα των εκκλησιών μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησία και από πιστούς.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος έκανε λόγο από άμβωνος για μεγάλη αγανάκτηση κλήρου και λαού έναντι της κυβερνητικής απόφασης, η οποία “πλήττει τη δισχιλιετή πανίσχυρη, ιερή παράδοση του λαού μας”.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος μίλησε για στοχοποίηση της εκκλησίας, ενώ ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υπογράμμισε ότι πρόκειται για “διωγμό” και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει κανονικά τις λειτουργίες.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητά ανοιχτές εκκλησίες και λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Υπό το πρίσμα των πιέσεων αυτών και εν όψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να κατευνάσει το κλίμα αλλά και να μη επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να επιτρέψει το άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική προσευχή (πιθανότατα για την περίοδο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα), αλλά και την αύξηση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να παρακολουθούν τις θείες λειτουργίες, μέχρι και του αριθμού των 50.