Του π. Ηλία Μάκου
Πολλαπλές είναι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 9χρονου Σχολείου και του Λυκείου “Πνοή Αγάπης” Αργυροκάστρου, που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και αποτελεί πρότυπο στην περιοχή.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές του τελευταίου διαστήματος.
Οι μαθητές/τριες της Α΄ Τάξης του Λυκείου συνέλλεξαν από τον ελαιώνα, που έχει δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο καρπούς ελιάς και μάλιστα η συγκομιδή είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αφού ετοιμαστούν οι ελιές θα μοιραστούν σε αναγκεμένους ανθρώπους.
Η 5η τάξη του Εννιάχρονου Σχολείου επισκέφτηκε το Εθνογραφικό Μουσείο του Αργυροκάστρου, η 4η τάξη στο Κάστρο της πόλης, η 3η τάξη τη δημοτική βιβλιοθήκη και το λαογραφικό μουσείο, η 7η και η 9η τάξη το μουσείο Ισμαήλ Κανταρέ, η 8η τάξη στο σπίτι των Ζεκάτηδων,
Έγινε Παιδαγωγική Συνάντηση Γονέων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτηρίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη διεύθυνση και τους καθηγητές και κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Η Χορωδία του Εννιάχρονου και του Λυκείου εξέδραμε στην Κατερίνη, μετά από πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, το οποίο το οποίο έχει επισκεφτεί δύο φορές στο Αργυρόκαστρο.
Πραγματοποιήθηκε δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με το πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα του καρκίνου του μαστού.
Μαθήτριες της 9ης τάξης του Εννιάχρονου σχολείου μαγείρεψαν στο Λύκειο παραδοσιακές νοστιμιές της περιοχής, αλλά έφεραν και εδέσματα από τα σπίτια τους και έγινε κοινό τραπέζι.
Στο Λύκειο έγινε ενημέρωση των μαθητών/τριών για την ιστορία του μήλου, όπου έμαθαν πως προέρχεται από την περιοχή Αλμάτι του Καζακστάν υπάρχουν πάνω από 7000 ποικιλίες παγκοσμίως και η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήσιμο στην επαγγελαμτικών προδιαγραφών κουζίνα του Σχολείου μιας απολαυστικής μηλόπιτας.
Αλλά ενημερώθηκαν και για τη μεσογειακή διαστροφή και τα ίδια τα παιδιά έφτιαξαν συνταγές , με κρητικά παξιμάδια και ντομάτα, με φέτα και παρθένο ελαιόλαδο, μια παραδοσιακή ζυμαρόπιτα φέτα την οποία απολαύσαμε μαθητές και δάσκαλοι, και λουκουμάδες με μέλι.
Αυτά και μόνο δείχνουν το υψηλό επίπεδο των Εκπαιδευτηρίων, που δημιούργησε και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Αλβανία.
Είναι ιδιαίτερη η φροντίδα του Μακαριωτάτου για τους νέους και το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά με πολλούς τρόπους.
Κεντρική του στόχευση είναι η μόρφωση των παιδιών, ώστε και μέσω αυτής να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά διαπλάθεται και το κατάλληλο ήθος.
Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο ίδιος δαπανώνται ετησίως 500.000 ευρώ και πλέον για τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτηρίων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας λειτουργεί εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, εννιάχρονα σχολεία, λύκεια, κολλέγια, ακόμη και Πανεπιστήμιο. Αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ξεχωρίζουν και για τις υποδομές του και για την ποιότητα των σπουδών τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος εργάζεται να ανοιχθεί το παράθυρο της παιδείας, για να μπορούν από αυτό να κοιτάνε διαφορετικά τον κόσμο, να ατενίζουν καινούργιους ορίζοντες και να προσφέρουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για τους συνανθρώπους τους.
Εκτός από αυτό, όμως, βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, αγωνιώντας για τη σωτηρία και της δικής τους ψυχής, μεταδίδοντας, εφόσον τα παιδιά το θέλουν, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά, μ’ ένα λόγο όσα έζησε, φανέρωσε και δίδαξε ο Χριστός.
Δεν είναι αρκετή η γνώση για την κατάκτηση της ζωής και των υψηλών κορυφών της. Για ένα αύριο με περισσότερο φως και λιγότερα αδιέξοδα, για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, χρειάζονται ιδανικά και αξίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να γεμίσει τις καρδιές των νέων ανθρώπων με ό,τι αυτές λαχταρούν.
Η Ορθοδοξία είναι ο γνησιότερος χώρος της ελπίδας, της φιλίας, της κοινωνικότητας, της ανόδου, της προκοπής των νέων. Αυτό, που κατά βάθος έχουν ανάγκη και αναζητούν σήμερα τα παιδιά, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα, που μεγαλώνουν, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ξεθωριασμένο και γεμάτο από παγίδες και κινδύνους, είναι ο Θεός. Καλά είναι τα γράμματα ή η εκμάθηση επικερδών τεχνών, όμως πραγματική μόρφωση είναι η ευσέβεια. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει την παιδεία του Θεού, για να είναι άρτιος.
Ο Μακαριώτατος ενδυναμώνει τα όνειρα των παιδιών. Και λέγοντας όνειρα, δεν εννοούμε καθόλου τον άπραγο ρεμβασμό, την ονειροπόληση, που έχει στόχο τις άπιαστες, μεταβαλλόμενες, ακαθόριστες σκιές. Δεν εννοούμε το πλάσιμο μιας ουτοπίας, ενός κόσμου φανταστικού.
Εννοούμε τον βαθύ, τον εσωτερικό, τον διακαή πόθο για κάτι το πραγματοποιήσιμο.
Τη φλογερή ανάταση, που θέλει και συγκινεί την ψυχή για ένα στόχο ωραίο και υψηλό, τον οποίο μπορούν να φτάσουν ή να πλησιάσουν όσο παίρνει.
Τα εμπόδια ούτε λείπουν, ούτε έλειψαν, σ’ αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια. Επιδίωξη των στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να διδαχθούν οι νέοι ότι γνώμονάς τους και κανόνας τους στη ζωή τους χρειάζεται να είναι όχι να υπηρετηθούν, αλλά να υπηρετήσουν. Και η άμιλλα μεταξύ τους να είναι για το ποιος θα υπηρετήσει περισσότερο, ποιος θα είναι πιο χρήσιμος περισσότερο.