Στις 5 Αυγούστου, παραμονή της μεγάλης δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, επισκέφθηκε τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στο θέρετρο του Μπόροβετς και φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του.
Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ο μοναδικός ξύλινος ναός στη Βουλγαρία. Χτίστηκε το 1933–1934 σε γοτθικό ρυθμό με μυτερό καμπαναριό, εξ ολοκλήρου από ξύλο, κοντά στο παλάτι Τσάρσκα Μπιστρίτσα, με χρηματοδότηση που προσέφερε ο ίδιος ο τσάρος Βόρις Γ΄. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 από τον έξαρχο Στέφανο. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν κλειστός για επισκέψεις και λειτουργίες, αλλά τον Απρίλιο άνοιξε ξανά μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση και αγιογράφηση.
Ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ υποδέχθηκε τον κλήρο του Σάμοκοφ και χαιρετήθηκε από τον δήμαρχο του Δήμου Σάμοκοφ, μηχανικό Άγγελο Τζόργκοφ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά των κατοίκων από την πατριαρχική επίσκεψη.
Ο Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, τέλεσε εσπερινό για την εορτή του ναού. Στον αρχιερατικό εσπερινό παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δημοτικών και κρατικών αρχών, επισκέπτες του θερέτρου, κάτοικοι του Δήμου Σάμοκοφ, κληρικοί και δεκάδες πιστοί.
Στο τέλος του εσπερινού, ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο δύσκολα χωρούσε στον ανακαινισμένο ναό.
«Χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό μπορούμε ξανά να λειτουργούμε σε αυτόν τον υπέροχο ναό και να είναι τόπος που μαρτυρεί για τον Θεό, για την αγάπη Του προς όλους τους ανθρώπους, για όλους όσοι έρχονται εδώ», είπε στην ομιλία του ο Πατριάρχης και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να χαρούν τη φύση, αλλά «αυτό το μέρος είναι η αληθινή χαρά, η αληθινή ανάπαυση, το αληθινό λιμάνι για την ψυχή που επιθυμεί την αληθινή ειρήνη και μπορεί να την λάβει από τον Θεό». Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση της εκκλησίας και συνεχάρη τους παρευρισκόμενους για την επερχόμενη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία είναι ένα σημαντικό γεγονός από τη γήινη ζωή του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Ο Πατριάρχης υπενθύμισε την ευαγγελική διήγηση σχετικά με τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και ανέφερε ότι οι άνθρωποι είμαστε χωρισμένοι από τον πνευματικό κόσμο εξαιτίας της πτώσης και η ψυχή μας είναι σκοτισμένη από τα πάθη.
«Ενώ η καρδιά μας δεν καθαρίζεται, είμαστε αναίσθητοι, ασύνετοι και δεν δίνουμε προσοχή σε αυτή τη μεγάλη Δόξα που ο Κύριος μας έχει χαρίσει στην Αγία Εκκλησία», είπε στην ομιλία του ο Πατριάρχης Δανιήλ και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος με τις δικές του δυνάμεις να δει τον Θεό.
«Και οι απόστολοι είχαν στιγμές που αναρωτιόνταν ποιος θα καθίσει στα δεξιά και στα αριστερά του Κυρίου όταν θα βασιλέψει στη Βασιλεία Του. Στην ανθρώπινη αντίληψη, αυτές οι προνομίες, η κοινωνική θέση τους απασχολούσαν. Ο Κύριος τους λέει – σε εσάς δεν θα είναι έτσι, αλλά όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι υπηρέτης όλων. Τότε οι απόστολοι κατάλαβαν και οι καρδιές τους καθαρίστηκαν από αυτό το πάθος να επιζητούν την επίγεια δόξα και άρχισαν να κατακτούν τον χαρακτήρα τους και να αποκτούν το μεγάλο ταπεινό φρόνημα του Θεού», πρόσθεσε ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ.
«Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Να γνωρίζουμε με ποια Δόξα ο Κύριος έχει δωρίσει εμάς, τους ανθρώπους, που έχουμε πιστέψει σε Αυτόν, που έχουμε βαπτιστεί και έχουμε γίνει μέλη του Σώματός Του». Τόνισε ότι μόνο η ορθόδοξη θεολογία διακρίνει στη Θεότητα τη θεία φύση και τις άκτιστες θείες ενέργειες, μέσω των οποίων επικοινωνούμε με Εκείνον. Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας εξήγησε ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τη θεία φύση, όπως δεν μπορούμε να αγγίξουμε τη φύση του ήλιου, γιατί αν πλησιάσουμε, η φύση μας δεν θα αντέξει. Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας τόνισε ότι με τον ίδιο τρόπο, μέσω της Θείας Χάριτος, καταλαβαίνουμε ότι ο Θεός είναι ειρήνη, χαρά, ότι είναι αγαθός και δίνει στην ψυχή την ειρήνη Του.